Šojgu: Oslobođen Lugansk

Svet 03. jul 202213:13 53 komentara
HANDOUT / RUSSIAN DEFENCE MINISTRY / AFP

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvestio je predsednika Vladimira Putina da je "oslobođena Luganska Narodna Republika (LNR)" i da je "uspostavljena puna kontrola nad Lisičanskom", javlja agencija TASS pozivajući se na Ministarstvo odbrane Rusije.

„Ruski ministar odbrane, general armije Sergej Šojgu, izvestio je 3. jula 2022. Vrhovnog komandanta Oružanih snaga Rusije Vladimira Putina o oslobađanju Luganske Narodne Republike“, navodi u saopštenju Ministarstvo.

Oružane snage Rusije i Narodna milicija LNR su, kako ističe Miistarstvo, „uspostavile punu kontrolu nad Lisičanskom i nizom obližnjih naselja, od kojih su najveća Belogorovka, Novodružesk, Malorjazancevo i Bela Gora“.

Kijev se za sada nije oglasio povodom tvrdnji Moskve, a ukrjinski mediji javili su ranije jutros kako „ruske trupe pokušavaju da se učvrste na dve pozicije u Lisičansku, otvarajući artiljerijsku vatru na grad i njegova predgrađa“.

Prema navodima Ukrinforma, tu izjavu dao je načelnik Regionalne vojne uprave Luganska Sergej Haidai.

„Ruski okupatori su verovatno bacili sve svoje snage na Lisičansk. Napali su grad koristeći neobjašnjivo brutalnu taktiku. U Severodonjecku, posle mesec dana uličnih borbi, neke kuće i administrativne zgrade ostale su netaknute. U međuvremenu, u Lisičansku su takve administrativne zgrade potpuno uništene za vrlo kratko vreme. Ima mnogo Rusa i mnogo oružja koje koriste“, citira Ukrinfor Haidaija.