Šojgu: Rusija od početka rata u Ukrajini ispalila tri puta hipersoničnu raketu

Svet 21. avg 202215:5517 komentara
Izvor: ROBYN BECK / AFP/Ilustracija

Rusija je ispalila hipersoničnu raketu Kinžal (Bodež) tri puta tokom, kako ih Moskva naziva, "specijalne vojne operacije" u Ukrajini, rekao je u nedelju ministar odbrane Sergej Šojgu.

Rakete Kinžal deo su niza novog hipersoničnog oružja koje je predsednik Rusije Vladimir Putin predstavio 2018. u ratobornom govoru u kojem je rekao da mogu da pogoei gotovo svaku tačku na svetu i da izbegnu protivraketni štit koji su izgradile SAD.

Povezane vesti

Šojgu je, govoreći na državnoj televiziji, rekao da su se rakete pokazale efikasnima u gađanju ciljeva visoke vrednosti u sva tri slučaja, pohvalivši ih kao neuporedive i da ih je gotovo nemoguće oboriti dok lete.

„Ispalili smo ih tri puta tokom specijalne vojne operacije. I tri puta je pokazala briljantne karakteristike“, rekao je Šojgu u intervjuu emitovanom na državnoj televiziji Rosija 1.

Rusija je prvi put upotrebila sistem Kinžal u Ukrajini otprilike mesec dana nakon što je poslala desetine hiljada vojnika na teritoriju svog suseda, gađajući veliko skladište oružja u zapadnom ukrajinskom regionu Ivano-Frankivsk.

Ove sedmice je rusko ministarstvo obrane sapštilo da su tri ratna aviona MiG-31E opremljena raketama Kinžal premeštena u kalinjingradski region, rusku eksklavu na baltičkoj obali koja se nalazi između članica NATO i EU Poljske i Litvanije.

Na Dan ruske mornarice krajem prošlog meseca, Putin je najavio da će mornarica sledećih meseci dobiti ono što je nazvao „strašnim“ hipersoničnim krstarećim raketama Cirkon.

Projektili mogu da putuju brzinom devet puta većom od brzine zvuka, nadmašujući protivvazdušnu odbranu.

Komentari

Vaš komentar