Šolc favorit za novog nemačkog kancelara i nakon poslednje predizborne debate

Svet 20. sep 202111:34 3 komentara
Olaf Šolc
REUTERS/Michele Tantussi

Socijaldemokratski kandidat za narednog nemačkog kancelara Olaf Šolc pobednik je i trećeg, poslednjeg televizijskog suočavanja pred izbore 26. septembra, prenosi Dojče vele navodeći da je u brzoj anketi instituta Forsa, čak 42 odsto gledalaca reklo da se Šolc pokazao najbolje.

Za lidera Demohrišćana Armina Lašeta glasalo je 27 odsto, a za kandidatkinju Zelenih Analenu Berbok 25 odsto gledalaca.

Takozvani triel – duel utroje – održan je tačno nedelju dana pred izbore za Bundestag nakon kojih će Angela Merkel otići u političku penziju posle šesnaest godina na čelu vlade.

Favoritu Olafu Šolcu, piše DW, ovog puta se tokom debate nisu zacrvenele uši, što mu se dešava samo kad se iznervira, premda to retorikom ne pokazuje. U prethodnom sučeljavanju je Šolc kiptao kada ga je Lašet žestoko napao zbog racije u Ministarstvu finansija koje Šolc predvodi.

Ali, u nedelju je u nastupu koji su zajedno organizovale privatne televizije ProSieben i Sat.1 bilo znatno manje verbalnog hvatanja za gušu. Sve se vrtelo oko programskih tema poput socijalne pravde, zaštite klime, odnosa prema pandemiji i digitalizaciji.

O spoljnoj i bezbednosnoj politici praktično nije bilo reči, čak ni o Evropskoj uniji.

Socijalne teme su pokazale kolika su preklapanja izmedju programa Socijaldemokrata i Zelenih, i neki komentatori već pišu da dve stranke očijukaju ka koaliciji nakon izbora. Za to će im, po svemu sudeći, biti potreban i treći partner, ali je i dalje nejasno da li bi to pre mogli da budu Liberali ili Levica, što bi vlastima moglo da udari dva veoma različita pečata.

SPD i Zeleni zalažu se za minimalnu satnicu od 12 evra bruto, i finansijske povlastice za porodice, posebno one sa decom. Demohrišćani su pak protiv zakonskih povećanja minimalca, i Lašet je rekao da „nije primereno“ kad se država petlja u pregovore sindikata i poslodavaca. Voditeljka je na originalan način započela temu klimatskih promena, pokazujući strip Miki Maus iz 1993. godine, u kojem se radilo o obaranju prašuma. „Pre trideset godina se dakle Miki Maus bavio klimatskim promenama“, rekla je, i pitala Lašeta da li iko u njegovoj partiji čita stripove.

Lašet se pak odlično snašao, rekavši da je u vreme kad je objavljen taj Miki Maus demohrišćanski ministar zaštite životne sredine prvi stavio temu klimatskih promena na dnevni red. Ipak, ta tema je prirodni teren Analene Berbok koja je ponovila zahtev da iduća vlada bude „klimatska“. Ona traži da se od 2030. godine više ne proizvode automobili na dizel i benzin, da se i dobijanje energije od uglja napusti pre 2038. godine, kako je sada planirano.

„Ne možete da kažete da se držite Pariskog sporazuma o klimi, a da još 17 godina spaljujete ugalj“, rekla je ona dvojici konkurenata čije stranke zajedno upravljaju zemljom.

Lašet je rekao da je bila greška što je Nemačka napustila atomsku energiju pre energije uglja. Šolc je upozorio da cela nemačka industrija mora najkasnije kroz četvrt veka postati klimatski neutralna. Kao kancelar bi, rekao je, već u prvoj godini mandata postavio obavezujuće ciljeve.

Poslednje ankete vide SPD na 25-26 odsto glasova, dok Demohrišćani imaju 21-22 odsto. Slede Zeleni sa 15-16 odsto, Liberali i Alternativa za Nemačku sa po 11 odsto i Levica sa šest odsto. Glasa se iduće nedelje, 26. septembra, a već pet minuta po zatvaranju birališta, u 18.05, biće poznate prve izlazne ankete koje su obično u dlaku precizne, navodi DW.