Šolc: Ključni momenat pregovora o iranskom nuklearnom sporazumu

Svet 19. feb 202216:192 komentara
Olaf Šolc
Izvor: Tanjug/AP Photo/Mićael Sohn, pool

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je ključan momenat da se utvrdi da li se iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine sa svetskim silama može spasiti i da Iran treba da napravi izbor.

Pročitajte još:

Pregovarači iz Irana, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Rusije i Kine rade u Beču na obnavljanju sporazuma kojim je Iranu odobreno oslobadjanje od sankcija ukoliko ograniči svoj nuklearni program.

SAD indirektno učestvuje u pregovorima jer se 2018. tadašnji predsednik Donald Tramp povukao iz sporazuma. Sadašnji predsednik SAD Džozef Bajden je signalizirao da želi da se ponovo pridruži sporazumu.

Tramp je ponovo uveo sankcije Iranu na šta je Teheran odgovorio povećanjem čistoće i količine uranijuma koji obogaćuje i skladišti i time prekršio sporazum poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA).

Šolc je učesnicima godišnje Minhenske bezbednosne konferencije rekao da su razgovori prešli dug put u proteklih 10 meseci i da su svi elementi za završavanje pregovora na stolu.

On je kritikovao Iran zbog korišćenja čistijeg uranijuma i ograničenja inspekcija od strane nuklearne agencije UN koja nadgleda njen nuklearni program.

„Sada imamo priliku da postignemo sporazum koji omogućava ukidanje sankcija. Istovremeno se dešava da ako u tome ne uspemo vrlo brzo postoji pretnja da oni propadnu. Iransko rukovodstvo sada ima izbor“, rekao je Šolc.

Komentari

Vaš komentar