Šolc: Litvanija i EU treba da ukinu blokadu Kalinjingrada

Svet 30. jun 202222:13 > 22:20 19 komentara
REUTERS/Johanna Geron

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je neophodno smanjiti tenzije na Baltiku tako što će Litvanija i Evropska unija ukinuti restrikcije koje se odnose na transport robe iz Rusije u njenu eksklavu Kalinjingrad, preneo je Politiko.

Pročitajte još:

Proteklih sedmica tenzije su dovedene gotovo do usijanja zbog toga što je Litvanija odlučila da na robu koja se u Kalinjingrad prevozi železnicom i kamionima primeni sankcije koje je Evropska unija uvela na uvoz proizvoda iz Rusije.

Rusija je žestoko reagovala i zapretila je „praktičnom odmazdom“ ukoliko Evropska unija ne odblokira transporte koji su zadržani na granici.

Šolc je na konferenciji za medije u Madridu rekao da je zadatak Evropske unije da utvrdi neophodna pravila za teretni transport iz Rusije u njenu enklavu, smeštenu između Litvanije i Poljske.

„Naravno, ta pravila moraju da se donesu u skladu sa činjenicom da se tu radi o saobraćaju između dva dela Rusije“, rekao je Šolc, dodajući da u tom slučaju ne bi trebalo da se primenjuju sankcije koje je Evropska unija uvela Rusiji, jer se ti proizvodi ne uvode u Uniju, već su samo u tranzitu.

Čelnici Evropske unije trenutno razgovaraju sa najvišim zvaničnicima Litvanije o izuzeću od sankcija transporta koji idu iz Rusije za Kalinjingrad.

Verujem da sve strane sada ulažu velike napore da u tom regionu dođe do deeskalacije, kazao je Šolc.

Komentari (19)

Vidi sve komentare