Šolc, Makron i Dragi će posetiti Kijev

Svet 11. jun 202221:21 komentara
REUTERS/Hannibal Hanschke TPX IMAGES OF THE DAY

Nemački kancelar Olaf Šolc, predsednik Francuske Emanuel Makron i italijanski premijer Mario Dragi tokom juna će posetiti Kijev, objavio je Bild am Zontag.

Pročitajte još:

Izvor tog lista rekao je da je plan da trojica državnika posete glavni grad Ukrajine uoči samita Grupe 7, koji će biti održan od 26. do 28. juna, prenosi Tass.

Bild am Zontag piše da se Berlin i Pariz već dugo dogovaraju da organizuju zajedničku posetu Kijevu, s tim što je Makron insistirao da to bude posle parlamentarnih izbora u Francuskoj, koji će biti održani 12. i 19. juna, i da im se priključi Dragi.

Cilj zajedničke posete Šolca, Makrona i Dragija treba da pokaže jedinstvo Evropske unije kada je reč o Ukrajini, navodi nemački list i podseća da je Šolc nedavno rekao da bi otišao u Kijev samo ako bi ta poseta imala neki konkretan povod.

U tekstu se navodi da nije isključeno da će glavna tema razgovora prilikom te posete biti snabdevanje Ukrajine savremenim oružjem, kao i zahtev Kijeva da dobije status kandidata za priključenje Evropskoj uniji.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici RAT U UKRAJINI.