Šolc: NATO naoružava Ukrajinu, ali nijedan vojnik ne ulazi u tu zemlju

Svet 04. mar 202211:47 12 komentara
Clemens Bilan/Pool via REUTERS

Nemački kancelar Olaf Šolc u jednoj TV emisiji u četvrtak uveče ponovio je da se NATO neće uključiti u ukrajinski rat i istovremeno još jednom objasnio zbog čega je njegova vlada oklevala sa slanjem oružja u tu zemlju.

Ulazak NATO u sukob „bi dramatično eskalirao već tešku situaciju u Ukrajini.“ To je preveliki rizik, rekao je televiziji ZDF. „Stoga to ne bi bila odgovorna politika.“

Prema njegovim rečima, NATO mora da izbegne direktnu konforntaciju sa Rusijom. „Zato sada neće biti odluke koja će NATO uvući u taj sukob.“

Nemačka i druge države iz saveza Ukrajince podržavaju oružjem, ali ni to ne rade direktno, nego naoružanje predaju izvan granica Ukrajine. Drugim rečima, nijedan vojnik iz NATO ne ulazi u Ukrajinu.

Predsednik SAD Džo Bajden je isto odbacio slanje vojnika u ukrajinski rat.

U istoj emisiji, Šolc je odbacio optužbe da je Nemačka predugo čekala da isporuči oružje Ukrajini. „Niko to ne vidi na taj način,“ rekao je kancelar.

On je rekao da je Berlin tražio šansu za mir kroz pregovore. Međutim, posle ruskog napada na Ukrajinu, bilo bi pogrešno ostati pri stavu da Nemačka ne šalje oružje stranama upletenim u neki sukob.

„Sada je kritično“, dodao je Šolc, da pritisak sankcija Moskvu primora na prekid vatre i povlačenje iz Ukrajine, što treba iznova da otvori vrata diplomatiji.

Sve informacije o ratnim dešavanjima pratite u BLOGU UŽIVO, kao i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare