Šolc: Nemačka neće slati borbene avione u Ukrajinu

Svet 29. jan 202322:5822 komentara
JAVIER TORRES / AFP

Nemačka neće slati borbene avione u Ukrajinu, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc, dok Kijev traži od Zapada još više naoružanja kako bi se suprotstavio ruskoj invaziji.

Posle nekoliko nedelja oklevanja, Berlin je u sredu odlučio da pošalje 14 tenkova nemačke proizvodnje „Leopard 2“ u Ukrajinu i da dozvoli drugim evropskim zemljama da isporuče te tenkove Kijevu.

Povezane vesti

Upitan u intervjuu za list „Tagesšpigel“ (Tagesspiegel) o zahtevu Kijeva da dobije borbene avione, Olaf Šolc je odgovorio: „Pitanje borbenih aviona se čak i ne postavlja. Mogu samo da savetujem da se ne ulazi u stalni rat nadmetanja sa sistemima naoružanja“.

„Ali, čim je doneta odluka (o tenkovima), u Nemačkoj je počela nova debata“ o nečem drugom – avionima i „to je neozbiljno i podriva poverenje građana u odluke vlade“, rekao je on.

Odlukom o slanju nemačkih tenkova u Ukrajinu, Nemačka je pratila stav Sjedinjenih Država da ukrajinsku vojsku snabdevaju tenkovima američke proizvodnje „Abrams“.

Ali, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski koji je zahvalio Berlinu i Vašingtonu, odmah je tražio više, uključujući borbene avione i rakete dugog dometa.

Olaf Šolc je u intervjuu ponovo upozorio na „rizik od eskalacije“ u odnosu prema Moskvi. „Nema rata između NATO-a i Rusije. Nećemo dozvoliti takvu eskalaciju“, rekao je on.

Prema rečima kancelara, „neophodno je“ da se razgovra sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Njihov poslednji susret datira od početka decembra. „Nameravam da ponovo telefonom razgovaram s Putinom“, rekao je on, ne precizirajući kada.

„Ali, naravno, takođe je jasno da se situacija neće promeniti sve dok Rusija bude vodila rat nemilosrdnim napadima (na Ukrajinu)“, rekao je on.

Komentari

Vaš komentar