Šolc i Kameron pozivaju Izrael da ne sprovodi uzvratne mere protiv Irana

Svet 15. apr 202411:27 4 komentara
Tobias SCHWARZ / AFP

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je Izrael da doprinese smirivanju situacije na Bliskom istoku posle iranskog napada bez presedana na teritoriju Izraela tokom vikenda. 

„Način na koji je Izrael uspeo sa međunarodnim i lokalnim partnerima da odbija taj napad je zaista impresivan…. To je uspeh koji možda ne treba protraćiti, odatle naš savet da doprinese deeskalaciji“, rekao je Šolc na konferenciji za novinare tokom posete Kini.

Izrael i njegovi saveznici saopštili su da su presreli skoto sve od više od 350 raketa i dronova koje je Iran uputio ka Izraelu u noći od subote na nedelju, u prvom direktnom napadu na izraelsku teritoriju. Iran je sproveo napad kao odgovor na udar početkom aprila na njegov konzulat u Damasku, u Siriji, pripisan Izraelu, u kome su poginula dva visoka iranska komandanta.

Pročitajte još:

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron pozvao je danas Izrael da ne sprovodi uzvratne mere protiv Irana posle iranskog napada na Izrael tokom vikenda.

„Želimo da izbegnemo eskalaciju sukoba. Kažemo vrlo jasno da ne podržavamo udar kao meru odmazde“, rekao je šef britanske diplomatije za Bi-Bi-Si (BBC).

„Iran je pokušao ogroman napad na Izrael“ koji da nije uspešno odbijen mogao da načini „hiljade žrtava“, rekao je Kameron.

Po njemu tu se radi o duplom porazu Irana jer ne samo da operacija nije bila krunisana uspehom i svi projektili su oborenu, već je i svet video „zloćudni uticaj“ Teherana u regionu.

Kameron je pozvao Izrael prihvati pobedu kao što je sugeriosao američki predsednik Džo Bajden.

SAD ne žele ni zaoštravanje ni rat sa Iranom, izjavio je juče portparol Bele kuće Džon Kirbi, dan posle napada Irana na Izrael. „Predsednik SAD Džozef Bajden je bio jasan. Ne želimo zaoštravanje. Ne želimo rat sa Iranom“, rekao je Kirbi za američki televizijski kanal En Bi Si.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare