Šolc: Projekat Severni tok 2 ne može da bude nastavljen

Svet 22. feb 202212:17 > 12:55 106 komentara
Severni tok 2
ODD ANDERSEN / AFP

Nemački kancelar Olaf Šolc kazao je da projekat gasovoda Severni tok 2 ne može da bude sertifikovan posle poslednjih ruskih akcija, odnosno priznavanja otcepljenih Luganjske i Donjetske oblasti na istoku Ukrajine, stavivši tako na led ceo proces, prenose svetski mediji.

„Moramo da preispitamo situaciju, posebno kada se radi o Severnom toku 2“, poručio je Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare sa irskim kolekom, prenosi Rojters.

Povezane vesti

Dodao je da će Ministarstvo ekonomije ponovo proučiti proces sertifikacije gasovoda, zbog poslednjih ruskih akcija. Od njega je tražio da preduzme korake da osigura da trenutno taj projekat ne dobije sertifikat.

„Nadležni odseci Ministarstva ekonomije napraviće novu procenu sigurnosti našeg snabdevanja u svetlu promena do kojih je došlo poslednjih dana“, naveo je Šolc.

Nemačka vlada je dugo tvrdila da je Severni tok 2 primarno komercijalan projekat koji diversifikuje energetsko snabdevanje Evrope.

Rusija snabdeva najveću evropsku ekonomiju sa polovinom njenih energetskih potreba.

Gasovod između Rusije i Nemačke završen je prošlog septembra, ali još nije pušten u rad.

Severnom toku 2 su se protivile neke zemlje EU, kao i SAD i Ukrajina, uz obrazloženje da će taj projekat povećati energetsku zavisnost Evrope od Rusije, kao i da Ukrajina neće više dobijati naknadu za tranzit i samim tim će biti ranjivija za rusku invaziju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tražio je danas na zajedničkoj konferenciji za novinare sa estonskim kolegom, momentalnu obustavu projekta Severni tok 2.

On je poručio da Rusija mora da bude kažnjena zbog toga što je priznala dva otcepljena regiona u istočnoj Ukrajini „momentalnim sankcijama“, uključujući i „potpunu obustavu Severnog toka 2“.

Komentari (106)

Vidi sve komentare