Šovin priznao da je prekršio građanska prava ubijenog Džordža Flojda

Svet 15. dec 202117:46 komentara
Pool via Reuters/File Photo

Bivši policajac iz Mineapolisa Derek Šovin priznao je u sredu, na saveznom sudu u Minesoti, da je prekršio građanska prava Afroamerikanca Džordža Flojda, prilikom hapšenja koje je završilo njegovom smrću, promenivši svoj iskaz iz septembra, kada je kazao da se ne oseća krivim po toj tački optužnice.

Šovinu (45) preti maksimalna kazna doživotnog zatvora, iako bi tužioci mogli da traže blažu kaznu jer je priznao krivicu.

Povezane vesti

Šovin je na državnom sudu već osuđen na 22 i po godine zatvora za Flojdovo ubistvo 2020. godine.

Flojd je umro prilikom hapšenja, jer mu je Šovin devet minuta klečao na vratu, što je mobilnim telefonom snimio prolaznik.

To je šokiralo ceo svet i podstaklo jedan od najvećih protestnih pokreta u SAD zadnjih decenija.

Šovin i još trojica policajaca, Tomas Lejn, Džej Aleksander Kueng i Tou Tao, uhapsili su Flojda zbog sumnje da je koristio lažnu novčanicu od 20 američkih dolara.

Lejn, Kueng i Tao optuženi su na državnom sudu da su pomogli u njegovom ubistvu i suđenje će im početi u martu.

Osim na državnom, sva četvorica optuženi su i na federalnom nivou da su Flojdu uskratili njegova građanska prava, jer mu nisu pružili medicinsku pomoć.

Šovin je takođe optužen na federalnom nivou da je prekršio Flojdovo pravo da ne bude neopravdano priveden korišćenjem prekomerne sile. Tao i Kueng optuženi su na saveznom nivou da su prekršili Flojdovo pravo da ne bude neopravdano priveden, time što nisu intervenisali i sklonili Šovina dok mu je klečao na vratu.