Španija, Belgija, Irska i Malta traže da samit EU pozove na primirje u Gazi

Svet 10. dec 202300:02 3 komentara
Tanjug/AP Photo/Hatem Ali

Španija, Belgija, Irska i Malta žele da čelnici EU-a na samitu iduće sedmice razgovaraju o situaciji u Pojasu Gaze i zajedno pozovu na trajno humanitarno primirje koje bi okončalo sukob, poručile su u pismu predsedniku Evropskog saveta.

Čelnici EU-a sastaće se 14. i 15. decembra u Briselu kako bi razgovarali o pomoći Ukrajini koja se bori protiv ruske agresije i reviziji dugoročnog proračuna EU-a, a na dnevnom redu je i situacija na Bliskom istoku.

Pismo četvorice premijera upućeno predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu naglasilo je ozbiljnost rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze i mogućnosti da sukob eskalira i proširi se na regiju.

Sadržaj pisma, koje je Rojters dobio na uvid, navodi da bi evropski čelnici trebalo da usaglase zajedničko stajalište da „hitno pozovu strane da proglase trajno humanitarno primirje koje može dovesti do kraja neprijateljstava“ i da zatraže mere da se odmah zaštiti civile u Gazi.

Četiri zemlje, koje su i ranije kritikovale Izrael zbog njegovog pristupa sukobu, pozvale su da se što je pre moguće održi međunarodna mirovna konferencija kako bi se razgovaralo o uspostavi palestinske države uz Izrael, prenosi Hina.

Povezane vesti

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare