Španija traži od EP da katalonski bude zvanični jezik u evropskim institucijama

Svet 27. jul 202220:581 komentar
Španija, Katalonija, zastava
pixabay.com

Španska vlada objavila je da će od Evropskog parlamenta zatražiti da razmotri mogućnost upotrebe katalonskog koji bi, u slučaju da predlog prođe, to postao prvi evropski regionalni jezik u zvaničnoj upotrebi u toj evropskoj instituciji.

Madrid će odboru EP u Briselu predstaviti „tehnički i finansijski izvodljiv“ predlog te će zajedno raditi na predloženoj promeni.

Centralne španske vlasti i regionalna vlada u Kataloniji se nadaju da će taj predlog biti usvojen do kraja godine.

Španija je spremna, ukoliko to zažele ostale dve regionalne vlade u Baskiji i Galiciji, da zatraže od EP da na popis zvaničnih jezika uvrste i baskijski i galicijski jezik, srodan portugalskom.

„Da bi neki jezik postao zvanični, neophodno je da to isključivo zatraži zemlja članica EU i da dobije zeleno svetlo Saveta EU“, objasnio je portparol Evropskog parlamenta.

Katalonski se, uz španski, uveliko koristi u Kataloniji i u još dve susedne regije. Katalonski jezik je bio potisnut iz upotrebe tokom diktature generala Franciska Franka od 1939. do 1975.

U EP su na popisu zvaničnih jezika trenutno 24 jezika. Katalonske nacionalističke stranke se već dugo zalažu za upotrebu katalonskog u evropskim institucijama.

Glavni argument je da ta španska regija ima više stanovnika, više od sedam miliona, od nekih članica EU, uključujući Dansku, Sloveniju i Hrvatsku.

Komentari

Vaš komentar