Španija vrši pritisak na Alžir kako bi osigurala nabavku gasa

Svet 28. okt 202106:58
REUTERS/Phil Noble

Španija je nastavila da vrši pritisak na Alžir kako bi osigurala nabavku prirodnog gasa nakon što ta afrička zemlja narednog vikenda zatvori gasovod koji prolazi kroz Maroko.

Zamenica španskog premijera za ekološku tranziciju Tereza Ribera otputovala je u Alžir, mesec dana nakon što je šef španske diplomatije Hose Manuel Albares razgovarao sa alžirskim zvaničnicima u njihovoj zemlji o isporuci gasa.

Pročitajte još:

Španija, iako je lider u solarnoj i energiji vetra, i dalje se u velikoj meri oslanja na uvoz energenata, a trećinu prirodnog gasa nabavlja iz Alžira.

Zvaničnici Španije strahuju da bi njihova zemlja mogla da bude „kolateralna šteta“ diplomatskog spora Alžira i Maroka. Vlada Španije, na čijem je čelu socijalista Pedro Sančes, brine da će nestašica gasa doprineti dodatnom skoku već previsoke cene gasa koja joj pravi veliki problem zbog računa za struju.

Nakon sastanka s alžirskim ministrom energetike i rudarstva Mohamedom Arkabom, Ribera mu je zahvalila na „obećanju da će obezbediti održivost transporta prirodnog gasa i da će poštovati obaveze izmedju različitih alžirskih i španskih kompanija u vezi sa kupovinom tog energenta“.

Alžir je naveo da neće obnoviti sporazum sa Marokom koji ističe u nedelju. Sporazum je u prethodnih 25 godina omogućavao protok prirodnog gasa kroz Maroko do Španije.

Odnosi Alžira i Maroka su zategnuti zbog spora oko regiona Zapadna Sahara, a situacija je eskalirala opozivom alžirskog ambasadora.

Komentari

Vaš komentar