Španija, Norveška i Irska zvanično priznale palestinsku državu: Širi se razdor između EU i Izraela

Svet 28. maj 202413:27 > 13:56 34 komentara
AP Photo/Bernat Armangue/Tanjug

Španija, Norveška i Irska su zvanično priznale palestinsku državu u koordinisanom naporu da pojačaju međunarodni pritisak na Izrael da ublaži razornu ofanzivu u Pojasu Gaze, a Tel Aviv je hitro kritikovao taj diplomatski potez koji, kako je poručio, neće uticati na njegov žestoki rat porotiv palestinskog pokreta Hamas.

Socijalistički premijer Španije Pedro Sančez je proveo mesece obilazeći evropske i bliskoistočne zemlje da bi dobio podršku za priznavanje palestinske države i prekid vatre u Gazi.

Iako su desetine država ranije priznale palestinsku državu, nijedna od velikih zapadnih sila to nije učinila. Ipak, pridruživanje tri evropske države toj grupi predstavlja pobedu palestinskih napora bar u javnom mnjenju sveta.

Odnosi EU i Izraela su poremećeni današnjim diplomatskim priznanjima dve članice EU – Španije i Irske. Uz to je Madrid u ponedeljak insistirao da EU preduzme mere protiv Izraela zbog njegovih smrtonosnih napada na grad Rafu na jugu Gaze.

Norveška, koja nije članica EU, ali spoljnu politiku često usklađuje s njom, predala je diplomatske papire palestinskoj vladi tokom vikenda uoči današnjeg formalnog priznanja.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel je odlučno stao iza Međunarodnog krivičnog suda čiji tužilac traži nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i drugih, ali i vođa borbene grupe Hamas.

Oko 140 zemalja – više od dve trećine Ujedinjenih nacija, priznaje palestinsku državu. Dodavanje tri zapadnoevropske zemlje toj grupi verovatno će izvršiti pritisak na „teškaše“ iz EU – Francusku i Nemačku da preispitaju svoj stav.

Slovenački premijer Robert Golob rekao je u ponedeljak da će njegova vlada u četvrtak doneti odluku o priznanju palestinske države.

Sjedinjene Države i Velika Britanija, između ostalih, podržavaju ideju postojanja nezavisne palestinske države uz Izrael, ali kažu da bi to trebalo da bude deo dogovorenog rešenja.

Palestinska uprava koju podržava Zapad, upravlja delovima Zapadne obale koja je pod okupacijom Izraela, sarađuje sa Izraelom u pitanjima bezbednosti i favorizuje da se do dve države dođe putem pregovora. Hamas je proterao snage te uprave iz Gaze kada je preuoteo vlast 2007.

Palestinci dugo traže nezavisnu državu u Gazi, na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, teritorijama koje je Izrael zauzeo u ratu 1967. godine. O ideji kopnenog koridora koji bi kroz Izrael povezao Gazu i Zapadnu obalu razgovaralo se u prethodnim rundama mirovnih pregovora, ali nikakvi ozbiljni ili suštinski mirovni pregovori nisu vođeni u više od 15 godina.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare