Španska policija zaplenila skoro tonu kokaina „balkanskog kartela“

Svet 03. dec 202311:12 13 komentara
Ilustracija /Geoffroy Van der Hasselt / AFP

Španska nacionalna policija je u zajedničkoj operaciji s carinicima u južnoj luci Alhesiras zaplenila gotovo tonu kokaina skrivenog u kontejnerima dopremljenim iz Južne Amerike, a droga je pripadala takozvanom "balkanskom kartelu", saopštila je policija.

„Balkanski kartel je trenutno najaktivniji na evropskom nivou“, navedeno je.

Policija navodi da tom kartelu latinoameričke grupe šalju kokain skriven među legalnom robom u kontejnerima koji brodovima stižu u španske luke.

Akciju je počela nakon dojave o dolasku kontejnera sa „značajnom količinom kokaina“ u Alhesiras, jednu od najvećih luka u Španiji, u pokrajini Andaluziji.

POVEZANE VESTI

Agenti, koji od ranije istražuju delovanje „balkanskog kartela“, imali su i informaciju da ta grupa, sastavljena od državljana s prostora bivše Jugoslavije, traži i način prerade tog kokaina.

Istovremeno su iz Kolumbije dobili upozorenje da brod iz Ekvadora, koji ima pauzu u Kolumbiji, namerava da preveze kokain do luke u Španiji.

Agenti su identifikovali broj broda, a kada je uplovio u Alhesiras, istražitelji su otvorili kontejnere i pronašli 415 kilograma te droge.

Na osnovu novih informacija saznali su da pristiže još jedan kontejner s drogom u Alhesiras pa su pronašli u njemu dodatnih 500 kilograma kokaina, navedeno je u saopštenju.

„Poteškoće u istraživanju članova tih organizacija leže u njihovoj mobilnosti. U stanju su da putuju hiljadama kilometara kako bi održali sastanak“, javila je španska policija. „Istraga se nastavlja kako bismo identifikovali sve članove mreže i uhapsili ih“, dodala je.

Zasad je nepoznato da li je iko uhapšen prilikom otkrivanja kontejnera s kokainom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare