Spasioci u Siriji traže pomoć, nedostaju im mašine za izvlačenje zatrpanih

Svet 07. feb 202316:337 komentara
AFP/ Aaref Watad

Spasilački timovi u Siriji, koji u utorak u ledenim vremenskim uvslovima preduzimaju nadljudske napore u potrazi za stradalima u razornom zemljotresu, pozivaju na upućivanje hitno potrebne teške opreme kako bi spasili živote.

Zvaničnik sirijskog Crvenog polumeseca, Kaled Hbubati, naglasio je da im je potrebna „teška oprema, vozila hitne pomoći i vatrogasna vozila“ kako bi mogli da nastave operacije spasavanja i uklanjanja ruševina.

„Posledice potresa su katastrofalne. Naši volonteri su spremni, ali nedostaje nam opreme“, rekao je.

Rami Abdel Raman, vođa Sirijske opservatorije za ljudska prava, rekao je da spasioci u područjima pod kontrolom vlade i opozicije nemaju odgovarajuće teške mašine za rašćišćavanje ogromne količine ruševina.

Ibrahim al-Adžam, volonter u dobrovoljnoj spasilačkoj službi Beli šlemovi, rekao je da je situacija „katastrofalna“.

„Toliko je zgrada uništeno“, rekao je. „Spasilački timovi pokušavaju svim mogućim sredstvima da izvuku unesrećene ispod ruševina.

Radovi se nastavljaju, ali pozivamo sve organizacije da ubrzaju svoje napore i stupe u stanje pripravnosti kako bi pomogli u spasavanju ljudi koji su još zaglavljeni ispod ruševina“, poruka je spasilaca iz Sirije.

Do sada su zemlje širom sveta uglavnom obećale podršku direktonoj potrazi za preživelima, poput timova za potragu i pasa tragača, kao i hitno medicinsko osoblje te zalihe šatora, hrane, ćebadi i lekova.

Rula Amin, portparolka Visokog poverenika Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) za Bliski istok i Severnu Afriku, takođe je pozvala na slanje hitno potrebne pomoći.

„Predmeti za hitnu pomoć kao što su ćebad, termo i zimska odeća“ i higijenski proizvodi preko su potrebni u pogođenim područjima, rekla je.

Dodala je da su neka od područja koja je pogodio zemljotres udaljena i teško dostupna tako da se opseg gubitaka u ljudskim životima i šteta tek treba utvrditi.

„Najjača snežna oluja takođe pogađa region i mnogi su celu noć ostali napolju na snegu i kiši i niskim temperaturama. Hitno im je potrebna podrška“, rekla je Amin.

EU šalje 1.150 spasilaca i 70 pasa tragača, a Ujedinjeni Arapski Emirati 100 miliona dolara pomoći.

Dvadeset i sedam spasilačkih timova mobilizovano je u potrazi za preživelima posle razornog potresa u Turskoj, objavio je u utorak poverenik EU za krizne situacije Janez Lenarčič.

Komentari

Vaš komentar