Sprema se susret Si Đinpinga i Džozefa Bajdena

Svet 12. avg 202222:55 4 komentara
Shutterstock

Kineski zvaničnici planiraju da Si Đinping poseti Jugoistočnu Aziju i sastane se licem u lice sa predsednikom Sjedinjenih Država Džozefom Bajdenom u novembru, objavio je Vol strit džornal (WSJ), pozivajući se neimenovane zvaničnike upoznate sa pripremama tog sastanka.

Pročitajte još:

List navodi da će to biti prvo međunarodno putovanje kineskog lidera za skoro tri godine i njegov prvi lični sastanak sa Bajdenom od inauguracije američkog šefa države.

Zvaničnici uključeni u pripreme rekli su kako se očekuje da kineski lider prvo zaključi partijski kongres KP Kine, a zatim će verovatno prisustvovati samitu lidera Grupe 20 nacija na indonežanskom ostrvu Bali 15. i 16. novembra.

Prema izveštaju agencije Rojters, Bajdenov tim duže vreme traži sastanak uživo dvojice čelnika kako bi se smanjile tenzije između Vašingtona i Pekinga, pogoršane nedavno posetom predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu.

Bela kuća nastavlja da radi na organizaciji takvog susreta, rekao je jedan izvor upoznat s tim pitanjem, dodavši da je Bajden otvoren za raszgovor na marginama sastanka G20 u Indoneziji u novembru.

„Nemamo detalje o vremenskom okviru i lokaciji“, rekao je neimenovani američki zvaničnik, navodi Rojters

O potencijalnom susretu Si Đinping i Džozef Bajden razgovarali su i toekom više od dva sata dugog telefonskog razgovora 28. jula, podeća britanska agencija

Komentari (4)

Vidi sve komentare