Šreder: Pričao sam sa Putinom, dobra vest – Kremlj želi rešenje kroz dogovor

Svet 03. avg 202219:4834 komentara
ERIC PIERMONT / AFP

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder potvrdio je da se prošle nedelje sastao u Moskvi sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, uz ocenu da je "dobra vest da Kremlj želi rešenje kroz dogovor", prenosi Politiko.

Šreder, kontroverzni bivši predsednik Socijaldemokrata, koji održava lične veze sa Putinom i sedi u odborima ruskih energetskih kompanija, došao je na udar javnosti zbog odbijanja da osudi poteze Putina i zbog putovanja u Moskvu u martu, nekoliko dana posle ruske invazije na Ukrajinu.

Povezane vesti

Bivši nemački kancelar rekao je novinarima u Moskvi prošle nedelje da je „na odmoru“, ali je kasnije potvrdio susret sa Putinom.

Prema izveštajima ruske agencije RIA Novosti, Putinov portparol Dmitroj Peskov rekao je danas novinarima da je Šreder na sastanku sa Putinom pitao da li je moguće „u potpuno kriznoj situaciji, hipotetički argumentujući“ da se pokrene „Severni tok 2“, a Putin je odgovorio da je gasovod spreman za rad, „za trenutnu upotrebu“.

U intervjuu za nemački Štern, objavljen danas, Šreder je potvrdio sastanak i ponovo pozvao na pregovore sa Putinom.

Dobra vest je da Kremlj želi rešenje kroz pregovore, istakao je Šreder, ukazujući da bi dogovor o izvozu žita, postignut uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, mogao biti osnova za dogovor o prekidu vatre.

Obe strane bi trebalo da naprave ustupke da bi se rat, dodao je on, okončao.

Šreder je apelovao da nemačka vlada razmotri svoju poziciju u pogledu gasovoda „Severni tok 2“.

Ako ne želite da koristite „Severni tok 2“, budite spremni na posledice, a one će biti ogromne i u Nemačkoj, upozorio je Šreder u intervjuu za Štern.

Komentari

Vaš komentar