Šri Lanka dobila novog premijera, policija silom rasterala demonstrante

Svet 22. jul 202212:381 komentar
Reuters/Adnan Abidi

Politički saveznik bivšeg predsednika Šri Lanke Gotabaje Radžapakse, Dineš Gunaverdena, imenovan je za premijera, nekoliko sati nakon što su vojnici i policija nasilno razbili proteste građana nezadovoljnih Radžapaksinim vođenjem države.

Policija je demonstrante silom rasterala tokom noći, iako su najavili da će dobrovoljno napustiti mesto protesta danas.

Povezane vesti

UN, SAD i mnogi drugi osudili su neprimerenu primenu sile u razbijanju protestu. Nekoliko demonstranata je hospitalizovano zbog povreda, a među uhapšenima su i novinari i advokat.

Stanovnici Šri Lanke mesecima demonstriraju na ulicama, zahtevajući od svojih lidera da podnesu ostavke zbog teške ekonomske krize koja je zadesila zemlju.

Protesti su prošle nedelje proterali bivšeg predsednika Gotabaju Radžapaksu, čija je porodica vladala Šri Lankom veći deo poslednje dve decenije.

Nasledio ga je premijer kojeg je imenovao u maju. Zakonodavci su za predsednika izabrali Ranila Vikremesingea, a on je na mesto premijera imenovao svog školskog druga Dineša Gunavardenu, koji ima 73 godine.

U ponedeljak, dok je bio vršilac dužnosti predsednika, Vikremesinge je proglasio vanredno stanje, što mu je dalo ovlašćenja da menja ili suspenduje zakone. On je danas izdao obaveštenje u okviru vanrednog stanja, pozivajući oružane snage da održavaju red i zakon širom zemlje.

Pre zore, trupe i policija sklonili su ljude iz glavnog protestnog kampa u blizini predsedničke palate u glavnom gradu Kolombu, gde su se demonstranti okupljali poslednja 104 dana.

Vojska i policija su stigli kamionima i autobusima oko ponoći, uklonili šatore i blokirali puteve koji vode do mesta glavnog protesta.

Snage bezbednosti su viđene kako tuku dva novinara i dva advokata. Neki demonstranti su teško povređeni. Neki demonstranti i advokati su uhapšeni.

Komentari

Vaš komentar