Šta stoji u Zakonu o legalizaciji kanabisa u Nemačkoj

Svet 28. nov 202323:27 14 komentara
MUP Republike Srbije, arhivska fotografija

Poslaničke grupe stranaka vladajuće nemačke koalicije podržale su Nacrt zakona o legalizaciji kanabisa. On ipak ne bi trebalo da bude onako restriktivan kao što se do sada pretpostavljalo. Šta je njime predviđeno?

„Okončaćemo štetnu prohibiciju kanabisa“, najavljuje predsednica Odbora za zdravstvo u Bundestagu, Kirsten Kapert-Gonter iz stranke Zeleni. Ona je, kako prenosi Dojče vele (DW), Nacrt zakona ocenila kao „promenu paradigme, za koju su se mnogi ljudi zalagali već nekoliko decenija“.

Sudeći po onome oko čega su se usaglasili predstavnici socijaldemokrata (SPD), Zelenih i liberala (FDP), Zakon će ipak biti nešto blaži nego što se do sada očekivalo. Poslaničke grupe su se između ostaloga dogovorile i oko toga da se zabrana konzumiranja kanabisa u blizini škola i sličnih ustanova smanji na krug od sto metara od same institucije. Do sada se kao granica za konzumiranje kanabisa spominjala distanca od 200 metara.

Koliko je kanabisa (i)legalno?

Osim toga, ublažavaju se i pravila kojima se reguliše uzgoj, odnosno posedovanje kanabisa. Ubuduće će, kako je predviđeno tekstom zakona, biti dozvoljeno posedovati do 50 grama, umesto 25 grama – što se do sada spominjalo kao gornja granica. U privatnom prostoru bi se kažnjavalo posedovanje više od 60 grama, a u javnom kazne prete onim osobama kod kojih se pronađe više od 30 grama kanabisa. Sve manje od toga bi se tretiralo kao prekršaj.

Kako je rekla Kapert-Gonter, vladajuća koalicija je postigla dogovor i oko „primerenih“ krivičnih propisa i novčanih kazni. To konkretno znači da bi novčane kazne s maksimalnih 100.000 evra trebalo da se smanje na maksimalnih 30.000 evra. Stručnjaci iz Ministarstva saobraćaja bi do kraja marta iduće godine trebalo da predlože i maksimalnu, tj. gornju granicu dozvoljene količine THC u organizmu s kojom se može, odnosno sme učestvovati u saobraćaju. THC je sastojak kanabisa koji je odgovoran za njegovo opojno dejstvo.

Zabrana za maloletnike

„U pregovorima smo uspeli da dođemo do upotrebljivih rešenja kojima osiguravamo zaštitu mladih i zdravlja, a istovremeno dekriminalizujemo konzumiranje kod odraslih“, naglasila je Kapert-Gonter. To konkretno znači da je za osobe mlađe od 18 godina posedovanje i konzumacija kanabisa i dalje – zabranjeno.

Iz vladajuće nemačke koalicije poručeno je i da se do daljeg neće realizovati njihov izvorni plan po kojem bi se kanabis ubuduće prodavao i u prodavnicama koje bi bili zvanično licencirane.

Obećanje iz koalicionog ugovora

Legalizacija kanabisa jedno je od obećanja koje su stranke SPD, Zeleni i FDP definisale koalicionim ugovorom. Već duže vreme se vodi diskusija o predlogu zakona kojim bi se ta oblast regulisala.

Zakon bi uskoro trebalo da bude usvojen u Bundestagu, a na snagu bi, kako se planira, trebao da stupi u idućoj godini, verovatno na proleće. Ranije je bilo planirano da će stupiti na snagu od 1. januara 2024, ali je ministar zdravlja Karl Lauterbah (SPD) nedavno potvrdio da to neće biti moguće ostvariti u zacrtanom roku.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare