Šta sve Izrael poseduje i šta je koristio u borbi protiv iranskih dronova i projektila

Svet 17. apr 202418:46 18 komentara
AFPTV / AFP

Iran je u subotu, prvi put u istoriji, napao Izrael direktno sa svoje teritorije. Prema izraelskim izvorima, Teheran je poslao oko 330 dronova, balističkih i krstarećih projektila.

Sudari raketa u vazduhu osvetlili su noćno nebo na više mesta širom Izraela, ali i u susednim zemljama kroz koje su rakete letele. Međutim, zabeležen je i najmanje jedan slučaj obaranja balističke rakete van Zemljine atmosfere, prenosi Tportal.

U ovoj vojnoj akciji učestvovalo je najmanje devet zemalja – rakete su ispaljene iz Irana, Iraka, Sirije i Jemena, a oborali su ih Izrael, SAD, Velika Britanija i Jordan.

A šta je sve letelo ka Izraelu i šta su Izraelci i njihovi partneri uspeli da presretnu navela je izraelska vojska.

„Napad je uključivao 170 dronova i 30 krstarećih projektila, od kojih nijedna nije ušla na teritoriju Izraela, i najmanje 110 balističkih projektila, od kojih je mali broj stigao do Izraela“, rekao je portparol izraelske vojske kontraadmiral Danijel Hagari.

Najkraća udaljenost od Irana do Izraela oko 1000 kilometara

Najkraća udaljenost od Irana do Izraela je oko 1000 kilometara kroz Irak, Siriju i Jordan. Iranska Revolucionarna garda saopštila je da su balističke rakete ispaljene skoro sat vremena nakon sporijih dronova, tako da bi pogodile Izrael otprilike u isto vreme.

Ministarstvo odbrane SAD saopštilo je da su američke snage presrele desetine raketa i dronova lansiranih iz Irana, Iraka, Sirije i Jemena. Libanski Hezbolah, grupa koju podržava Iran, takođe je ispalila dve rakete na izraelsku vojnu bazu na okupiranoj Golanskoj visoravni, koju je Izrael anektirao od Sirije.

„Oko 99 odsto dolazne baražne vatre presretnuto je ili izvan izraelskog vazdušnog prostora ili iznad same zemlje“, rekao je Hagari.

Ovo uključuje sve bespilotne letelice i krstareće rakete, koje prate pravu putanju, i većinu balističkih projektila, koji se ispaljuju na lučnoj putanji koja koristi gravitaciju za postizanje veoma velikih brzina.

Pošto je većina projektila došla sa relativno velike udaljenosti, Izrael je mogao da pošalje stelt lovce F-35 da ih presretnu. Izraelska vojska saopštila je da je 25 od 30 krstarećih raketa koje je poslao Iran oboreno van zemlje.

REUTERS/File Photo

Za sve što je prošlo od te prve linije odbrane, Izrael je koristio protivvazdušnu odbranu – troslojni kišobran sistema protivraketne odbrane koji je na snazi od 7. oktobra. Očigledno sa dobrim efektom.

„Strela“, „Strela 3“, „Davidova praćka“

Najviši nivo je „Strela“, sistem koji se koristi za fizičko presretanje raketa dugog dometa, na udaljenosti do 2.400 kilometara. „Strela“ je rešila problem većine balističkih projektila usmerenih na Izrael.

Dramatični snimci koji pokazuju da je jedna od ovih raketa oborena izvan Zemljine atmosfere sugeriše da je korišćena „Strela 3“ – najnapredniji od ovih sistema, onaj koji koristi egzosferske hipersonične antibalističke rakete.

Sledeći korak je „Davidova praćka“, koja se koristi za zaštitu od balističkih projektila kratkog dometa, krstarećih raketa i dronova, dometa 300 kilometara.

Konačno, sistem „Gvozdena kupola“ – koji je dizajniran da presretne nenavođene rakete usmerene ka stambenim područjima – nedavno je nadograđen da se bavi bespilotnim letelicama.

Međutim, izraelska vojska je navela da nijedan od 170 dronova koje su ispalili Iran i njegovi punomoćnici nije stigao do izraelskog vazdušnog prostora.

Zajedničko dejstvo vojnih partnera – SAD, Francuka, Velika Britanija i Jemen

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da su američke snage pomogle Izraelu da obore skoro sve bespilotne letelice i rakete koje je Iran lansirao u nedelju.

U saopštenju je rekao da su SAD pre napada premestile avione i ratne brodove u region.

U presretanju baraža učestvovala su dva aviona i dva razarača. Razarači su rasporedili odbrambeni sistem protivraketne odbrane Aegis da obori najmanje tri balističke rakete, navodi CNN.

Centralna komanda SAD (Centcom) saopštila je da su njene snage uništile više od 80 dronova i najmanje šest balističkih projektila.
Među njima je bila balistička raketa na lanseru i sedam dronova, uništenih na zemlji u područjima pod kontrolom Huti u Jemenu pre nego što su lansirani.

Delujući iz neotkrivenih baza u regionu, američke snage su oborile brojne iranske bespilotne letelice iznad južne Sirije u blizini granice sa Jordanom, rekli su bezbednosni izvori Rojtersu.

Međutim, bivši šef izraelskog Saveta za nacionalnu bezbednost Giora Ejland rekao je za Fajnenšel tajms da je najveći doprinos Amerike odbrambenoj operaciji obaveštajni podaci, koje je opisao kao izuzetno precizne.

On je takođe naglasio da je složen sistem komandovanja i kontrole uspostavljen između SAD, Izraela i arapskih suseda pre više od četiri godine bio efikasan u otkrivanju pretnji i suočavanju sa njima.

Britanski premijer Riši Sunak potvrdio je da su britanski avioni Tajfun takođe oborili više iranskih dronova.

Jordan – koji ima mirovni sporazum sa Izraelom, ali je bio veoma kritičan prema načinu na koji vodi rat protiv palestinske grupe Hamas u Gazi – takođe je presreo leteće objekte koji su ušli u njegov vazdušni prostor kako bi osigurao bezbednost svojih građana, navodi jordanska vlada. rekao. .

Jordan ima napredne radarske sisteme i rakete vazduh-vazduh, dodajući da su njegovi piloti F-16 pokazali da mogu efikasno da deluju noću.

Francuska je pomogla u patroliranju vazdušnim prostorom, ali je nejasno da li je oborila bespilotne letelice ili rakete, saopštila je izraelska vojska.

Nekoliko balističkih projektila je prošlo i pogodilo izraelsku teritoriju, rekao je kontraadmiral Hagari. Jedan od njih pogodio je vazduhoplovnu bazu Nevatim u pustinji Negev na jugu Izraela, nanevši manju štetu.

Dva američka zvaničnika izjavila su da je pet balističkih projektila izbeglo protivvazdušnu odbranu i palo na teritoriju Izraela.

Četiri su sletela u bazu u kojoj se nalaze borbeni avioni F-35, za koje se veruje da su bili primarna meta Irana.

GIL COHEN-MAGEN / AFP

Jedna raketa je pogodila pistu, druga je pogodila prazan hangar aviona, a jedna je pogodila hangar koji nije bio u upotrebi. Činilo se da je peta balistička raketa bila usmerena na radar u severnom Izraelu, ali je promašila cilj.

Od 120 balističkih projektila koje je ispalio Iran, oko polovina nije uspela da se lansira ili se srušila u toku leta, rekao je jedan od zvaničnika za CBS, prenosi Bi-Bi-Si.

U napadu je sedmogodišnja devojčica teško povređena gelerima projektila koji je pao na njenu kuću dok je spavala.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare