Stabilokratija „kaput“ – šta se može promeniti u politici Nemačke prema Srbiji

Svet 08. dec 202119:247 komentara

Sa politikom stabilokratije umesto demokratije je završeno, poručio je Josip Juratović, poslanik SPD-a, stranke na čelu nove nemačke koalicione vlade. I nemački Zeleni insistiraće na razvoju demokratije i funkcionisanju institucija. Predstavnici i jednih i drugih tvrde da neće podržati projekte koji ugrožavaju životnu sredinu u Srbiji.

Pročitajte još:

Poslednji aplauz poslanika Bundestaga za Angelu Merkel. Od danas na čelu Nemačke biće koalicija Socijaldemokrata, liberala i Zelenih. I nova nemačka vlada obećava da će pomoći ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU, međutim era blagonakolonsti Merkel ka vlastima u Srbiji je završena, poručuje poslanik Bundestaga.

„Ja mislim da nije gledala kroz prste nego je vodila poltiku stabilokratije, koja nije koristila Zapadnom Balkanu, nego vladajućim strukturama na Zapadnom Balkanu. Tu je razlika. Nama nije cilj da služimo vladajućim strukturama nego da se stvarno izgradi demokratija“, kaže Juratović.

Da Nemačka i dalje podržava članstvo Srbije u EU i reforme koje su za to potrebne fiksirano je i u koalicionom sporazumu.

„Prva pristupna poglavlja moraju biti otvorena za Albaniju i Severnu Makedoniju, mora se doneti odluka o viznoj liberalizaciji za Kosovo i moraju se nastaviti pregovori sa Srbijom i Crnom Gorom. Podržavamo dijalog o normalizaciji između Kosova i Srbije pod mentorstvom EU i napore da se dođe do trajnog mira u Bosni i Hercegovini, izgrađenog na očuvanju teritorijalnog integriteta i na prevazilaženju etničkih podela“, navodi se u tom dokumentu.

“Mislim da ova nova vlada bolje vidi destabilišuće akcije koje preduzima režim Aleksandar Vučića i Srbije i da Srbija zapravo destabiliše i blokira države u regionu, četiri od šest barem, uključujći i samu sebe, i to će se promeniti. I zato što je SNS deo saveza Evropskih narodnih partija, kao i CDU, a CDU više nije u vladi“, kaže Sajmon Ilse, direktor Fondacije Hajnrih Bel.

Zelena agenda nove nemačke vlade podrazumeva ubrzavanje prelaska na obnovljive izvore energije, smanjenje emisije štetnih gasova. Za zelenu agendu potreban je litijum. Naši sagovornici kažu da ne podržavaju eksploataciju nauštrb životne sredine.

“Srbija ima dobre ekološke zakone i usvaja sve više i više evropskih zakona… Ali ljudi ne veruju da će se oni poštovati. A ako se ne poštuju ovi zakoni, nemački Zeleni u novoj vladi ne mogu da podržati nastavak tog projekta“, kaže Ilse.

„Ekološki lanac ne može stati na granici Zapadnog Balkana i nama je potpuno jasno da će se sva ekološka šteta koja če se naneti Srbiji – biti nanesena i EU“, kaže poslanik SPD Josip Juratović.

Nova nemačka vlada namerava da se lati posla i u Nemačkoj i na globalnoj sceni koliko sutra. Takvim tempom, brzo će postati jasno da li će reči postati i dela.

Komentari

Vaš komentar