Stanje u Rumuniji alarmantno, Mađarska ponudila da primi njene kovid pacijente

Svet 07. okt 202119:245 komentara
Izvor: DANIEL MIHAILESCU / AFP

Mađarska je ponudila susednoj Rumuniji pomoć u zbrinjavanju pacijenata od koronavirusa, pošto se zemlja suočava sa alarmantnim skokom slučajeva zaraze i manjkom kreveta u intenzivnoj nezi zbog čega je zdravstveni sistem pred pucanjem. 

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je tokom vikenda poslao pismo Rumuniji nudeći joj pomoć u lečenju pacijenata sa kovidom, navedeno je za AP u mađarskom ministarstvu spoljnih poslova.

„Pregovori rumunske i mađarske strane su u toku i to o konkretnim oblicima pomoći“, navelo je rumunsko ministarstvo.

Rumunija sa 19 miliona stanovnika je druga po redu zemlja sa najmanjim brojem vakcinisanih protiv kovida u EU, sa 34 odsto odraslih potpuno vakcinisanih u poređenju sa 74 odsto u proseku u Uniji.

Šef rumunskog odbora za vakcinaciju Valeriju Georgita danas je uporedio sadašnju lošu situaciju u Rumuniji sa onim što se dešavalo u Italiji koja je bila najteže pogođena koronavirusom na početku pandemije.

Bolnice u Rumuniji preopterećene

„Očigledno je da su bolnice i jedinice intenzivene nege pod pritiskom i preopterećene pacijentima sa kovidom“, rekao je on na konferenciji za novinare dodajući da zbog skoka zaraze kovidom ne mogu da se rešavaju drugi zdravstveni problemi.

Povezane vesti

Rumunija je pre oko mesec dana prijavljivala oko 1.000 novozaraženih dnevno, a ove nedelje je broj dnevnih novozaraženih skočio na rekordno visoke nivoe od preko 15.000. Prvi put od početka pandemije Rumunija je u sredu zabeležila više od 300 umrlih u jednom danu.

U intenzivnoj nezi ima oko 1.500 kovid pacijenata, što je takoreći pun kapacitet u zemlji.

Rumunski predsednik Klaus Johanis ove nedelje je nazvao ovakav razvoj situacije „katastrofom“.

Rumunske vlasti su zbog toga ove nedelje prekinule medicinske intervencije koje nisu hitne na 30 dana u nastojanju da smanje pritisak na bolicne. One su takođe zatražile pomoć od EU preko Mehanizma za civilnu zaštitu.

Mađarska, koja ima 10 miliona stanovnika i 66 odsto odraslih potpuno vakcinisanih, i sama beleži porast zaraženih od kovida, i dostiže brojeve i hospitalizacije koje nisu viđene od početka leta.

U Mađarskoj je danas zabeleženo 837 novozaraženih, u poređenju sa 14.467 u Rumuniji.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar