Stoltenberg: I dalje nema dokaza o povlačenju ruskih trupa sa ukrajinske granice

Svet 16. feb 202216:0510 komentara
KENZO TRIBOUILLARD / AFP

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je u Briselu da nema dokaza o povlačenju ruskih snaga sa ukrajinske granice i da je Rusija i dalje sposobna da pokrene "potpunu invaziju na Ukrajinu bez upozorenja".

Rusija je u utorak i ponovo u sredu objavila kraj nekih vojnih vežbi, uključujući i na poluostrvu Krim, uz video snimak na kojem se, kako se kaže, vide vojne jedinice kako se vraćaju u svoje matične baze.

Povezane vesti

Stoltenberg je novinarima uoči sastanka ministara odbrane NATO rekao da kretanje ruskih snaga ne potvrđuje povlačenje, kao i da je u prethodnim prilikama Rusija povlačila trupe sa određene lokacije, ostavljajući opremu na mestu kako bi lako mogla da ponovo tu vrati trupe.

On je rekao da je suprotno viđenju stvarnog povlačenja, NATO video kako Rusija nastavlja svoje vojno jačanje, dodavši da se nada da će Rusija odlučiti da se uključi u dijalog i „izabrati diplomatiju umesto konfrontacije“, preneo je Glas Amerike.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u sredu da je ruski predsednik Vladimir Putin za pregovore i pozitivno gleda na spremnost predsednika SAD Džoa Bajdena da se uključi u dijalog.

Bajden je u utorak rekao da Sjedinjene Države veruju da je ruska invazija na Ukrajinu još uvek velika mogućnost“ i apelovao je na Putina da nastavi razgovore – ili da rizikuje ozbiljne posledice.

Posle sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Kremlju, Putin je rekao da je spreman da se angažuje sa Zapadom iako je Zapad nastavio da odbija ključne zahteve Moskve da isključi moguće članstvo u NATO za Ukrajinu i druge bivše sovjetske države i povuče iz Istočne Evrope zapadne trupe koje su najbliže Rusiji.

Stoltenberg je ponovio da samo 30 država članica NATO može odlučiti koje nacije ispunjavaju uslove da se pridruže alijansi.

„Rusija ne odlučuje ko će biti član NATO ili ne“, rekao je Stoltenberg.

Komentari

Vaš komentar