Stoltenberg: Jačanje snaga u istočnoj Evropi, pomoć Ukrajini za hemijske napade

Svet 23. mar 202220:07 16 komentara
Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izrazio je očekivanje da će se lideri zemalja članica Alijanse dogovoriti na predstojećem samitu da stacioniraju dodatne snage u istočnoj Evropi i da pošalju opremu u Ukrajinu, kako bi joj pomogli da se odbrani od hemijskih ili bioloških napada.

Uoči sutrašnjeg samita NATO-a u Briselu, u čijem fokusu je rat u Ukrajini, Stoltenberg je rekao da Alijansa formira četiri nove borbene grupe, u Mađarskoj, Slovačkoj, Rumuniji i Bugarskoj, i da one imaju između 1.000 i 1.500 vojnika.

Stoltenberg je kazao da će te snage ostati u četiri zemlje „koliko god bude potrebno“. NATO trenutno ima oko 40.000 vojnika iz nekoliko zemalja pod svojom komandom, gotovo deset puta više nego pre nekoliko meseci, navode vojni komandanti.

„To znači da ćemo, uz naše snage u baltičkim zemljama i Poljskoj, imati osam multinacionalnih NATO borbenih grupa duž istočnog krila, od Baltičkog do Crnog mora“, naveo je Stoltenberg.

Alijansa ima i 140 ratnih brodova na moru i 130 aviona u stanju pripravnosti.

Stoltenberg je rekao da će se lideri na samitu NATO-a verovatno složiti da pošalju dodatnu pomoć Ukrajini, uključujući opremu koja će pomoći Kijevu da se odbrani od hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih pretnji.

„Svaka upotreba hemijskog oružja u potpunosti bi promenila prirodu sukoba, predstavljala bi očigledno kršenje međunarodnog prava i imala bi dalekosežne posledice“, kazao je Stoltenberg.

On je odbio da kaže da li bi napad hemijskim oružjem bio „crvena linija“ koja bi mogla da izazove intervenciju NATO-a.

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare