Stoltenberg: Moskva zna da će platiti visoku cenu ako napadne Ukrajinu

Svet 01. dec 202115:59 18 komentara
Gints Ivuskans / AFP

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je Rusiju da ne koristi silu protiv suseda Ukrajine, i za agenciju Rojters poručio da "Moskva zna da će platiti visoku cenu kroz sankcije i druge korake Zapada za bilo kakvu agresiju". Predsednik Rusije predložio je na sastanku u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije da se pokrenu pregovori o postizanju pravnih garancija za neširenje NATO na istok Evrope.

„Jasno smo stavili do znanja da će cena koju će platiti biti visoka, a sankcije su jedna od opcija“, rekao je Stoltenberg za Rojters.

On je na konferenciji za novinare posle samita šefova diplomatija članica NATO u Rigi poručio da će eventualna ruska agresija na Ukrajinu imati po Moskvu ozbiljne političke i ekonomske posledice.

Istakao je da NATO podrška teritorijalnom integritetu Ukrajine „ostaje nepokolebljiva“, nazvavši Kijev „bliskim i visoko cenjenim partnerom“.

Putin: Pokrenuti pregovore o postizanju pravnih garancija za neširenje NATO na istok

Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je da se pokrenu pregovori o postizanju pravnih garancija za neširenje NATO na istok Evrope.

Povezane vesti

Kako prenosi Sputnjik, on je, na satanku u Ministarstvu inostranih poslova Rusije, rekao da je najvažniji zadatak ruske diplomatije dobijanje pouzdanih i dugoročnih garancija bezbednosti.

On je naglasio da će Rusija u dijalogu sa SAD i njihovim saveznicama insistirati na izradi konkretnog sporazuma koji isključuje svako dalje pomeranje NATO na istok i raspoređivanje vojnih sistema u neposrednoj blizini njenih granica.

„Predlažem da s tim u vezi počnu razgovori. Posebno naglašavam: potrebna nam je pravna garancija, pošto zapadne kolege ne realizuju na sebe preuzete usmeno date obaveze“, rekao je Putin.

On je naglasio da je sve bilo suprotno urađeno.

„Ne zahtevamo nikakve posebne uslove za sebe, razumemo da svi dogovori treba da uzimaju u obzir interese Rusije i svih evroatlantskih država“, dodao je ruski predsednik.