Stoltenberg: NATO će nastaviti da podržava Ukrajinu vojno i finansijski

Svet 25. jul 202211:1114 komentara
Reuters/Yves Herman

Generalni sekretar vojnog saveza NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je napad Rusije na Ukrajinu doveo do najveće bezbednosne krize u Evropi od Drugog svetskog rata.

Stoltenberg je naveo da je Rusija namerno pogoršala krizu hrane i energenata, što „pogađa milijarde ljudi širom sveta“.

Pročitajte još

On je rekao da će NATO saveznici nastaviti da podržavaju Ukrajinu, vojno i finansijski.

„Dugoročno gledano, pomoći ćemo Ukrajini da pređe sa opreme iz sovjetske ere na modernu opremu NATO, da unapredi interoperabilnost, kao i da dodatno ojača svoje odbrambene i bezbednosne institucije“, izjavio je Stoltenberg.

„Dugoročan i blizak partnerski odnos Srbije i NATO“

U vezi sa saradnjom Srbije i NATO, on je rekao da postoji blizak i dugoročan partnerski odnos, zasnovan na „političkom dijalogu i praktičnoj saradnji“, uz poštovanje vojne neutralnosti Srbije.

„Naša praktična saradnja pokriva više oblasti i oblikovana je na način koji najviše odgovara konkretnim potrebama i interesima Srbije. Na primer, radili smo zajedno kako bismo bili spremniji za vanredne situacije poput poplava i šumskih požara. Pomažemo Srbiji na reformama njenih bezbednosnih snaga i institucija“, naveo je Stoltenberg.

Dodao je da NATO ima i dugoročnu naučnu saradnju sa Srbijom, kroz program „Nauka za mir i bezbednost“ i u oblasti borbe protiv terorizma, a kao primer je naveo nedavno učešće Srbije u antiterorističkoj vežbi u Rimu.

Sve vesti o Ukrajini i Rusiji čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na našoj stranici Rat u Ukrajini.

Komentari

Vaš komentar