Stoltenberg: NATO vojno jača istočno krilo u cilju odbrane od pretnji iz Rusije

Svet 16. feb 202223:5913 komentara
Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

NATO intenzivira napore da ojača vojno prisustvo na svom istočnom krilu, u cilju odbrane svih saveznika od pretnji iz Rusije, što je sada postala "nova normalnost u Evropi", rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

On je naveo da je NATO već pojačao odbrambene snage na istoku i da planira dodatno pojačanje.

Ministri odbrane „odlučili su da razmotre opcije za dalje jačanje odvraćanja i odbrane NATO-a, uključujući uspostavljanja novih borbenih grupa NATO-a u centralnoj i istočnoj i jugoistočnoj Evropi“, rekao je Stoltenberg posle sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu.

POVEZANE VESTI:

NATO je poručio svojim vojnim komandama da izrade planove za nove borbene jedinice u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, pošto je optužio Rusiju da šalje više trupa u oblasti u blizini Ukrajine umesto da povlači svoje snage.

Borbene jedinice mogle bi da se formiraju u Rumuniji, Bugarskoj, Mađarskoj i Slovačkoj, kažu diplomate, što bi bila najveća promena u vojnom stavu NATO-a od kada je premestio trupe na Baltik i u Poljsku posle ruske aneksije ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine.

Stoltenberg je rekao da je francuska vlada ponudila da predvodi borbenu grupu u Rumuniji i dodao da će posle konsultacija ;vojnih komandanata u roku od nekoliko nedelja doneti odluku.

Komentari

Vaš komentar