Stoltenberg pozvao Južnu Koreju da ukine zabranu i pojača vojnu pomoć Ukrajini

Svet 30. jan 202308:3612 komentara
Yonhap via Reuters

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg zatražio je od Južne Koreje da "pojača" vojnu pomoć Ukrajini, savetujući Seulu da ukine zabranu slanja oružja zemljama u ratu.

„Ako verujemo u slobodu, u demokratiju, ako ne želimo da prevladaju autokratije i totalitarizam, onda im je potrebno oružje“ rekao je Stoltenberg u institutu Šej u Seulu, pozivajući Južnu Koreju da učini više za podršku Kijevu.

Stoltenberg se juče sastao sa visokom južnokorejskim zvaničnicima, među kojima i sa ministrom spoljnih poslova Parkom Džinom, u okviru turneje namenjene jačanju veza NATO sa saveznicima u Aziji.

Južna Koreja je sve važniji izvoznik oružja na svetskom nivou i nedavno je potpisala ugovore za prodaju više stotina tenkova evropskim zemljama, među kojima i sa Poljskom, zemljom članicom Alijanse.

Međutim, njeni zakoni zabranjuju da se prodaje oružje zemljama u ratu, što otežava isporuku oružja Ukrajini, kojoj je Seul ipak poslao neubojita vojna sredstva i humanitarnu pomoć.

Stoltenberg je istakao da je Kijevu hitno potrebno više oružja. On je ukazao da su zemlje kao Nemačka i Norveška, koje imaju slične zakone Južnoj Koreji oko izvoza oružja, to izmenile kako bi podržale Kijev.

Južna Koreja je otvorila svoju prvu diplomatsku misiju u NATO prošle godine.

Stoltenberg je rekao da je „izuzetno važno“ da predsednik Rusije Vladimir Putin ne pobedi u ovom ratu, ocenivši da bi ruskom pobedom svet postao opasniji.

„U slučaju ruske pobede poruka autoritarnim vođama, takođe u ovom delu sveta, onima u Pekingu, bila bi da je pribegavanje sili način da se dobije šta se želi“, dodao je Stoltenberg.

On je istakao da NATO ne smatra Kinu „protivnikom“ i da Alijansa veruje u zajedničko angažovanje oko pitanja koja idu od kontrole naoružanja do klimatskih promena.

Saveznici u NATO nastavljaju da trguju sa Kinom, ali evropska energetska osetljivost, koja je posebno došla do izražaja u ratu u Ukrajini, dokazuje da ne treba postati „suviše zavisnim od autoritarnih sila“, dodao je Stoltenberg.

On je upozorio i da se ruska vojska priprema za nove ratne akcije pošto je dobila oružje, između ostalog od Severne Koreje, prema obaveštajnim podacima koje je prenela Bela kuća. Pjongjang je to demantovao i upozorio da se SAD izlažu zaista neželjenim posledicama ako nastave da šire takve neosnovane glasine.

Severnokorejska vlada je ocenila da su te optužbe „glupi pokušaj da se opravda“ predstojeće američko slanje vojne opreme Ukrajini.

Komentari

Vaš komentar