Stoltenberg: Put ka miru u Ukrajini vodi preko isporuka oružja Kijevu

Svet 25. jan 202312:1273 komentara

NATO nije i neće biti strana u sukobu u Ukrajini, ne šalje ni vojsku ni avione, ali je podržava oružjem, izjavio je generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg u intervjuu nemačom listu „Velt“.

„Mi isključujemo mogućnost učešća NATO u ratu. NATO nije strana u sukobu i to će tako ostati. Ne šaljemo Ukrajini ni svoju vojsku, ni svoje avione, ali je podržavamo oružjem“, rekao je Stoltenberg, prenosi Sputnjik.

Povezane vesti

On je dodao da Ukrajina ima pravo na samoodbranu u skladu sa Poveljom UN i da NATO ima pravo da joj pomogne u zaštiti tog prava.

Stoltenberg je istakao da uvek postoji rizik od eskalacije, zbog čega je važno ojačati vojno prisustvo NATO u istočnom delu alijanse, jer će se na taj način Moskvi staviti do znanja da će NATO braniti svaki centimetar svoje teritorije.

„Niko ne zna kada će se rat završiti, ali znamo da ako želimo da sutra bude mir, moramo danas podržavati Ukrajinu. To deluje čudno, ali put ka miru vodi preko isporuka oružja Kijevu“, kazao je Stoltenberg.

On je istakao da bi u slučaju da Putin ne uspe drugi naučili lekcije, jer autokrate pažljivo prate kako će NATO odgovoriti na ovu invaziju.

„Već smo shvatili da je Rusija koristila isporuke energenata kao oružje i da Kina koristi svoju ekonomsku moć. Moramo shvatiti da ekonomske odluke mogu imati posledice na bezbednosnu politiku. Uvek se govori da je rat previše ozbiljna stvar da bi se prepustio generalima“, istakao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO je dodao da smatra da će članice NATO na samitu u julu ove godine u Viljnusu povećati odbrambeni budžet, koji trenutno iznosi dva odsto BDP svake zemlje, jer svi vide da je neophodno više novca.

Komentari

Vaš komentar