Stoltenberg: Ruski rat u Ukrajini mogao bi da preraste u rat Rusije i NATO

Svet 09. dec 202220:3639 komentara
ukrajina rat crkva
Izvor: REUTERS/Yevhen Titov

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg danas je izrazio zabrinutost da bi ruski rat u Ukrajini mogao da izmakne kontroli i da preraste u rat Rusije i tog vojnog saveza.

„U Ukrajini je užasan rat. To je takođe rat koji može da postane pravi rat koji prerasta u veliki rat NATO-a i Rusije. Radimo svakog dana na tome da to izbegnemo“, rekao je Stoltenberg u intrevjuu za norvešku televiziju NRK, objavljenom danas.

Stoltenberg, bivši premijer Norveške, naveo je da „nema sumnje da je potpuni rat moguć“ i dodao da je važno izbeći sukob „koji uključuje više zemalja u Evropi“.

Kremlj uporno optužuje NATO da je postao strana u sukobu tako što Ukrajini dostavlja oružje, obučava njene vojnike i obezbeđuje vojne obaveštajne podatke za napad na ruske snage.

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je ponovo optužio Zapad da koristi Ukrajinu kao oruđe protiv Rusije.

„Mnogo godina je Zapad besramno eksploatisao i crpeo svoje resurse, podsticao genocid i teror u Donbasu i faktički pretvarao zemlju (Ukrajinu) u koloniju. Sada cinično koristi ukrajinski narod kao topovsko meso, kao ovna protiv Rusije, nastavljajući da snabdeva Ukrajinu oružjem i municijom, šaljući plaćenike i gurajući je na samoubilački kolosek“, kazao je Putin.

Komentari

Vaš komentar