Stoltenberg: Rusko gomilanje trupa najveće od Hladnog rata

Svet 18. feb 202222:313 komentara
Jens Stoltenberg
AP Photo/Andrew Harnik/Pool via REUTERS

Oko 150.000 ruskih vojnika blizu ukrajinske granice "najveća je koncentracija vojske" od Hladnog rata, ocenio je generalni sekretar NATO.

„To je mnogo više od manevara“ i „Rusija je sigurno u stanju da bez ikakvog drugog upozorenja napadne“ Ukrajinu, rekao je Jens Stoltenberg za nemačku televiziju ZDF.

Jedan američki zvaničnik danas je ocenio da Rusija ima 190.000 ljudi kod Ukrajine, ako se računaju separatističke snage. Do sada se govorilo o 150.000 vojnika na granicama Ukrajine.

„Nema sumnje da prisustvujemo najvećoj koncentraciji ruskih trupa od kraja Hladnog rata“, rekao je Stoltenberg na margini Minhenske bezbednosne konferencije koja je otvorena danas.

Generalni sekretar NATO je istakao u tom kontekstu da pažljivo prati raspravu koja se vodi u Švedskoj i Finskoj o mogućem pridruživanju NATO zbog rusko-ukrajinskih pretnji. Te dve zemlje sada nisu članice Alijanse.

„Vrlo pažljivo slušamo šta dolazi iz Švedske i Finske, one nisu tražile da budu kandidati za članstvo“ u NATO ali „one takodje ne žele da NATO zatvori vrata u slučaju da jednog dana budu to želele“, rekao je Stoltenberg.

Jedan od zahteva Rusije da pristupi smirivanju tenzija je da NATO da garancije da neće primiti u članstvo druge zemlje u Istočnoj Evropi, posebno Ukrajinu.

Komentari

Vaš komentar