Stoltenberg: Situacije u Gazi i Ukrajini različite, Ukrajina nikada nije napala Rusiju

Svet 28. nov 202318:59 15 komentara
TANJUG/AP Photo/Virginia Mayo

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Briselu da situacije u Gazi i Ukrajini nisu iste jer Ukrajina nikada nije predstavljala pretnju Rusiji niti ju je napala.

„Važno je reći, situacija u Gazi i situacija u Ukrajini su različite na mnogo načina. Ukrajina nikada nije predstavljala pretnju Rusiji, Ukrajina nikada nije napala Rusiju, ruska invazija na Ukrajinu je bila neisprovocirana. Ukrajina ima pravo na samoodbranu i da štiti teritorijalni integritet“, rekao je on u Briselu na konferenciji za medije.

U Briselu je u toku dvodnevni sastanak šefova diplomatija zemalja članica NATO.

Stoltenberg je rekao da su ministri izrazili zabrinutost zbog rata na Bliskom istoku i pozdravio produžetak primirja.

„Važno je da ovaj sukob ne eskalira u veći regionalni sukob, naša poruka Iranu je da ne bi trebalo da koriste nestabilnost“, rekao je i dodao da životi civila u svim konfliktima moraju da budu zaštićeni.

Ministri su, istakao je, ponovili podršku Ukrajini u odbrani zemlje, ali i na njenom putu ka NATO.

Još su razgovarali i o „izazovima koje Kina predstavlja po evroatlantsku bezbednost“.

„Kina nije naš protivnik. I pozdravljam dijalog saveznika sa Pekingom o pitanjima od zajedničkog interesa. U isto vreme, moramo biti jasni u pogledu uticaja kineske politike prinude na našu bezbednost“, rekao je on.

NATO će ostati regionalni savez, ali zbog globalnih izazova mora da sarađuje sa partnerima, uključujući i Indo-Pacifik, rekao je.

Razgovarali su i o ;izazovima iz južnog susedstva, borbi protiv terorizma, jačanju stabilnosti i tehnološkim inovacijama.

Kasnije danas, ministri će se osvrnuti na situaciju na Zapadnom Balkanu, a sutra će se sastati Savet NATO-Ukrajina, kome će prisustvovati i ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare