Stoltenberg: Suverena i nezavisna Ukrajina može u NATO

Svet 30. nov 202217:1123 komentara
Izvor: REUTERS/Stoyan Nenov

Da bi se ugrožena nacija Ukrajine jednoga dana pridružila NATO savezu, zemlja treba da ostane suverena i nezavisna, rekao je generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg, prenosi Agencija Anadolija.

„Ukoliko Ukrajina ne može da nastavi kao suverena i nezavisna zemlja, onda je, naravno, članstvo pitanje koje ne može biti na stolu“, rekao je Stoltenberg posle sastanka ministara spoljnih poslova NATO u Bukureštu.

On je na konferenciji za novinare istakao da su saveznici u NATO spremni da snabdevaju Ukrajinu naprednim vojnim materijalima, municijom, gorivom i onim što joj je potrebno dok nastavlja da se bori protiv ruskih snaga.

„Razvijamo i politička i praktična partnerstva sa Ukrajinom. To će ojačati ukrajinske institucije i pomoći prelasku sa standarda opreme iz sovjetskog doba na modernu doktrinu NATO standarda. Ovo je za Ukrajinu i za nas“, pojasnio je Stoltenberg.

Tokom dvodnevnog sastanka, naglasio je, ministri spoljnih poslova NATO razgovarali su i o terorizmu, najdirektnijoj asimetričnoj pretnji po bezbednost alijanse.

„To smo nedavno videli u stravičnom napadu u Istanbulu. Ministri su se saglasili da moramo da nastavimo sa naporima da se suprotstavimo ovoj pretnji“, ukazao je generalni sekretar NATO.

Upitan o ruskom uticaju u Bosni i Hercegovini (BiH), Stoltenberg je rekao da je završetak formiranja vlade nakon poslednjih opštih izbora u zemlji jedan od najvažnijih faktora.

„BiH je važna za stabilnost na Zapadnom Balkanu, ali i za NATO. Razgovarali smo o zajedničkim bezbednosnim brigama i načinima za jačanje saradnje. Saveznici su saglasni s povećanjem naše prilagođene podrške, uključujući izgradnju kapaciteta, reforme i obuku za unapređenje bezbednosnih i odbrambenih institucija“, odgovorio je Stoltenberg.

Rusija je notirana kao protivnik pridruživanju BiH ovom vojnom savezu, zaključuje Anadolije.

Komentari

Vaš komentar