Stoltenberg: U Aziji moguć rat po ukrajinskom modelu

Svet 08. feb 202322:1823 komentara
Tanjug/AP Photo/Andreea Alexandru

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da postoje preduslovi za izbijanje sukoba u Aziji po modelu ukrajinskog, optuživši Kinu za militarizaciju i zbližavanje sa Rusijom.

Pročitajte još:

„Ono što se danas dešava u Evropi može se sutra desiti u Aziji“, rekao je Stoltenberg u Vašingtonu, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim rečima, u Pekingu pomno prate razvoj situacije u Ukrajini i uče lekcije koje mogu uticati na njihove odluke u budućnosti.

Stoltenberg je dodao da su saveznici iz NATO „realno zabrinuti“ zbog onoga što se dešava u azijskom regionu, o čemu je bilo reči na današnjem sastanku u Vašingtonu.

„Kina značajno povećava svoje vojne snage, uključujući nuklearne, bez ikakve transparentnosti. Pokušava da kontroliše Južno kinesko more, preti Tajvanu, teži da preuzme kontrolu nad kritičnom infrastrukturom, uključujući i u zemljama NATO, suzbija svoje stanovništvo i gazi ljudska prava“, nabrojao je Stoltenberg.

Ukazao je i da Kina neprestano produbljuje odnose sa Rusijom, što izaziva posebnu zabrinutost NATO.

Stoltenberg boravi u poseti Sjedinjenim Američkim Državama uoči sastanka ministara odbrane NATO u Briselu 14. i 15. februara.

Komentari

Vaš komentar