Stoltenberg: Uvođenje zone zabrane letenja iznad Ukrajine – nije opcija

Svet 04. mar 202215:58 > 20:58 1 komentar

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kazao je da uvođenje zone zabrane letenja iznad Ukrajine nije opcija koju ta severnoatlantska alijansa razmatra.

„Složili smo se da ne treba da imamo nikakve planove kao organizacija u vezi sa ukrajinskim vazdušnim prostorom ili NATO trupama na ukrajinskoj teritoriji“, kazao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu, prenosi CNN.

Povezane vesti

On je upozorio da će dani koji predstoje u Ukrajini biti „verovatno gori sa više smrti, patnje i uništenja“, i pozvao na dijalog.

Istakao je da NATO ne želi rat sa Rusijom.

„Ministri su se složili da se odnos NATO sa Rusijom fundamentalno dugoročno promenio. Ali, ostali smo posvećini da održavamo kanale za diplomatiju i nekonfliktnost otvorenim, kako bi izbegli bilo kakvu eskalaciju, nerazumevanje i pogrešne procene“, kazao je on.

Ove sedmice je NATO prvi put rasporedio svoje snage za odgovor i ima 130 aviona u visokoj pripravnosti i više od 200 brodova od krajnjeg severa do Mediterana kako bi ojačao odbrambenu poziciju alijanse na istoku. Stoltenberg je obećao da će alijansa nastaviti da radi ono što je potrebno da bi zaštitila i odbranila svaki centimetar teritorije NATO.

„(Ruski predsednik Vladimir) Putin nije uspeo da nas podeli. Nato je još jedinstveniji, odlučniji i jači nego ikad“, kazao je Stoltenberg.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski povzao je više puta NATO i zapadne saveznike da uvedu zonu zabrane letenja iznad Ukrajine kako bi sprečili rusku invaziju i bombardovanje ukrajinskih gradova.

Ambasadorka SAD u NATO kazala je juče da NATO ne razmatra uvođenje zone zabrane letenja u borbi protiv ruske agresije u Ukrajini, dodajući da ne veruje da „NATO treba da bude deo ovom konflikta“.

I predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je rekao u intervjuu za CNN da bi uvođenje zabrane letova iznad Ukrajine bilo „korak predaleko“, ali da je odluka na NATO.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare