Stoltenberg: Zabrinutost Turske zbog terorizma – legitimna briga

Svet 12. jun 202219:16 > 19:22 4 komentara
Lehtikuva/Markku Ulander via REUTERS

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da Turska ima "legitimne brige" zbog terorizma i drugih pitanja, koje treba ozbiljno shvatiti.

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Finske Saulijem Ninistom, Stoltenberg je rekao da „nijedan drugi saveznik u NATO-u nije pretrpeo više terorističkih napada od Turske“, i ukazao na stratešku važnost položaja te zemlje zbog suseda poput Iraka i Sirije.

Povezane vesti:

„To su legitimne brige. Ovde se radi o terorizmu, o izvozu oružja. Moramo da se bavimo bezbednosnim problemima svih saveznika. To uključuje i zabrinutost Turske u vezi sa terorističkom grupom Radnička partija Kurdistana“, rekao je Stoltenberg.

On je dodao da kada „ključni saveznik“ poput Turske pokrene pitanje terorizma, NATO mora to da shvati ozbiljno. „I upravo to i činimo“, naveo je Stoltenberg.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ranije je optužio Finsku i Švedsku da pružaju podršku kurdskim militantima i saopštio da Turska neće podržati članstvo dve zemlje u NATO ukoliko one ne promene politiku.

Zahtevi Ankare prema Helsinkiju i Stokholmu obuhvataju i ukidanje restrikcija na izvoz oružja Turskoj, kao i ekstradiciju pojedinih članova kurdskih organizacija koje se protive Erdoganovoj vlasti.

Stoltenberg će sutra posetiti Švedsku i razgovarati sa švedskom premijerkom Magdalenom Anderson.

Komentari (4)

Vidi sve komentare