Stotinak političkih zatvorenika u Belorusiji u veoma lošem zdravstvenom stanju

Svet 22. apr 202422:58 2 komentara
Shutterstock/Ilustracija

Stotinak političkih zatvorenika u Belorusiji, utamničenih tokom žestokog obračuna vlasti sa opozicionarima, ima veoma ozbiljne zdravstvene probleme i možda u već nadomak smrti, saopštila je danas Vjasna, beloruska organizacija za ljudska prava.

Vjasna, čiji je osnivač nobelovac Ales Bijalijacki takođe iza rešetaka, identifikovala je 93 zatvorenika oko čijeg zdravstvenog stanja postoji naročita zabrinutost, zbog problema sa rakom, srcem, bolestima i drugim stanjima – zapuštenim ili loše lečenim u zatvorskim uslovima.

Pročitajte još:

„U zatočeništvu, svaka bolest napreduje brže, udružena sa manjkom kvalitetne zdravstvene nege“, rekao je predstavnik Vjasne Pavel Sapelka i dodao: „Na ovo utiču zatvorski uslovi: nedostatak svežeg vazduha, neuhranjenost, konstantan psihološki pritisak i stres“.

Belorusija je krenula u surovi obračun sa opozicijom nakon masovnih protesta širom zemlje u drugoj polovini 2020. godine na kojima je osporavana šesta uzastopna izborna pobeda autoritarnog predsednika države Aleksandra Lukašenka.

Aktivisti za ljudska prava smatraju da je oko 35.000 ljudi pritvoreno tokom rasturanja tih demonstracija, a mnoge od njih je pretukla policija.

Sve značajnije opozicione ličnosti su ili u zatvoru ili u egzilu.

Vjasna procenjuje da je iza rešetaka u Belorusiji više od 1.400 političkih zatvorenika.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare