Stotine propalestinskih demonstranata na protestu u Vašingtonu

Svet 18. maj 202422:52 1 komentar
AP Photo/Jacquelyn Martin

Više stotina demonstranata okupilo se danas ispred zgrade američkog Kapitola u Vašingtonu kako bi obeležili Nakbu (katastrofu) dan kada je osnovan Izrael i proterano više od 700.000 Palestinaca, protestom zbog podrške administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena ratu u Gazi i Izraelu.

Čuli su se pozivi za podršku palestinskim pravima i hitan prekid izraelskih vojnih operacija u Gazi. Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo „Nema mira na ukradenoj zemlji“ i „Prekinite ubistva, zaustavite zločin“ i „Izrael van Palestine“.

Demonstranti su svoj bes usmerili i na predsednika Džozefa Bajdena, koga optužuju da glumi zabrinutost zbog broja poginulih u Gazi.

Takođe je prisutno veliko nezadovoljstvo zbog nasilnog gušenja više propalestinskih protestnih kampova na univerzitetima širom zemlje. Poslednjih nedelja policija je razbila protestne kampove u više od 60 visokoškolskih ustanova.

Pored pritiska na Izrael i Bajdenovu administraciju da odmah prekinu rat u Gazi, aktivisti zagovaraju pravo na povratak palestinskih izbeglica.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare