Štrajk lekara u nemačkim javnim bolnicama zbog plata

Svet 21. mar 202316:28 4 komentara
Shutterstock

Lekari javnih bolnica u nekoliko nemačkih saveznih pokrajina stupili su u jednodnevni štrajk upozorenja kako bi povećali pritisak tokom pregovora o kolektivnim ugovorima.

U osam saveznih pokrajina lekari u bolnicama u vlasništvu gradova su obustavili rad, a na centralnom skupu u Hamburgu se okupilo oko 4.000 lekara iz cele zemlje.

U nekim saveznim pokrajinama su štrajkovali i lekari klinika u privatnom vlasništvu. U ostalim saveznim pokrajinama štrajk upozorenja bi trebalo da bude održan u četvrtak.

Sindikat lekara Marburški savez za oko 50.000 lekara u javnim klinikama u Nemačkoj traži prilagođavanje plata stopi inflacije te dodatno povećanje od 2,5 posto.

Poslodavci, pri čemu se uglavnom radi o gradovima i opštinama, odbacivali su tokom dosadašnjih pregovora zahteve sindikata tvrdeći da se radi o povećanju od 12 posto, što je po njima previše.

Tokom današnjeg štrajka u bolnicama su funkcionisali samo odeljenja hitne pomoći, a sve operacije koje nisu hitne su pomerene na neki kasniji datum.

Prema listi privatne agencije za zapošljavanje Stepstone prosečna lekarska plata u 2021. u Nemačkoj je iznosila oko 7.700 evra bruto mesečno.

Komentari (4)

Vidi sve komentare