Štrajk pola miliona zaposlenih u Britaniji – ne rade škole, vozovi, avioni kasne

Svet 01. feb 202316:4512 komentara

Desetine hiljada škola u Velikoj Britaniji su delimično ili potpuno obustavile nastavu, obustavljen je i železnički saobaćaj, a očekuju se kašnjenja aviona jer je oko pola miliona radnika stupilo u štrajk da bi sindikati pojačali pritisak na Vladu sa zahtevom za veće plate zbog poskupljenja.

Današnji radnički štrajk, najveći u Velikoj Britaniji za više od deset godina, organizovao je savez sindikata koji obuhvataju prosvetu, državne službenike, javni prevoz.

Povezane vesti

U narednim danima i nedeljama planirano je više protesta u koje će se uključiti medicinske sestre i osoblje hitne pomoći.

Štrajkovi koji se u manjem obimu ponavljaju mesecima poremetili su život Britanaca, a još nije nađeno rešenje za spor sindikata i vlade oko povišice plata i poboljšavanja uslova rada.

Današnji koordisani štrajkovi više delatnoosti znače eskalaciju protestnih akcija sindikata koji su poslednji put u Velikoj Britaniji bili tako organizovani 2011. godine, kada je više od milion radnika u javnom sektoru organizovalo jednodnevni štrajk u sporu oko penzija.

Inflacija u Velikoj Britaniji iznosi 10,5 odsto, najviša u poslednjih 40 godina, izazvana naglim porastom cena hrane i energije.

Premijer Riši Sunak je poslanicima rekao da su štrajkovi nastavnika „greška“ i tvrdi da je njegova vlada nastavnicima već dala najveće povećanje plata u poslednjih 30 godina.

Komentari

Vaš komentar