„Strahujemo da je nezamislivo postalo stvarnost“: Novinar o mogućem napadu Izraela na Iran

Svet 16. apr 202407:26 39 komentara

Kuroš Zijabari, novinar iranskog porekla koji je trenutno u Njujorku, ocenio je za N1 da su tenzije između Izraela i Irana izuzetno visoke, kao i da Iran kalkuliše da li da uzvrati napad na Iran.

Novinar Zijabar, govoreći o tome da li je napad Irana na Izrael bio očekivan, naveo je da je pred napad bilo nagađanja da bi Iran mogao da preduzme direktnu vojnu akciju protiv Izraela ili da udari na izraelsku državu u znak odmazde zbog vazdušnog napada na iranski konzlat u Damasku u Siriji.

„Tenzije su već bile izuzetno visoke. Tako da je bilo očekivano da će biti nekakvog napada, ali činjenica da je Iran učinio puno toga da preduzme veliki napad na izraelsku teritoriju, ispaljujući više od 300 projektila i dronova, to je bilo nešto što je malo ljudi moglo da zamisli i to je pojačalo tenzije u regionu“, objašnjava novinar.

Kako smatra, to bi moglo da ima dugoročne posledice, ne samo za stabilnost regiona, već i za dobrobit i bezbednost iranskog naroda.

„Mene brine da bi ovaj novi scenario, ova nova dešavanja da će se pretočiti u dalju izolaciju Irana, ekonomske teškoće i međunarodni pritisak, što će se odraziti na iranski narod i pogoditi njihovu persepektivu. Ono što se desilo će rezultirati novim davljenjem iranskog naroda“, navodi Zijabari.

Kada je reč o tome da li će Izrael da uzvrati napad, Zijabari navodi da se još radi određena računica, kao i da izraelska vlast kalkuliše.

„Priča se o nekim planovima da će udariti na Iran u znak odmazde, ali čini se da je takva pretnja izbegnuta zbog pritiska američke vlasti i činjenice da je Bajdenova administracija izvršila pritisak na izraelskog premijera da on ne nastavlja da diže tenzije u nestabilnom regionu. Ali, to ne isključuje mogućnost da u bilo kom trenutku u budućnosti postoji rizik od novog sukoba i ono što je bila neka daleka mogućnost. Nešto što je nezamislivo i nešto što bi se samo hipotetički moglo desiti, a to je direktan rat između Irana i Izraela, sada je to postala stvarnost. I činjenica da su dve zemlje direktno umešane u jedan sukob znači da u nekom trenutku to može da bude povod za Izrael da direktno napadne iransku teritoriju“, objašnjava novinar.

Kako navodi, takav ishod niko ne podržava.

„Jednostavno samo strajuhemo da je nezamislivo postalo stvarnost i da bi taj užasan scenario mogao da se pretoči u neke konkretne akcije u budućnosti, zavisi od toga kako će se te dve zemlje ponašati. Da li će izraelska vlada odlučiti da se brani ili nešto da preduzme, ili će Iran provocirati Izrael, naravno sve to je protiv Bečke konvencije“, ističe.

Za Iran je napad na konzlat u Damasku, navodi, bio akt agresije.

„Iranski narod već pati zbog izolacije i sankcija“, ističe.

Ono što su dve strane želele da postignu bilo je upereno ka domaćoj publici, smatra.

„Da ostave određni ustisak neke vrste vojne pobede. Ja ne verujem da su instrukcije Bele kuće ili Bajdenove administracije ono što ona pokušava da prenese obema stranama, odnosno ne verujem da će to imati konkretan efekat na buduće odluke i Izraela i Irana. Obe su samostalne zemlje i ne poštuju baš međunarodne standarde“, navodi.

Novinar podseća da je Iran teokratija.

„Iran ima svoje revolucione ideale i forsira razne apokaliptične vizije i koriste ih kao ideologiju. Obe zemlje su u posebnim uslovima tako da ako se taj sukob nastavi i taj rat koji podstiču decenijama sve će to ući u novu fazu i treba da očekujemo neočekivano“, zaključuje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare