Stručnjak SZO: Izveštaj o poreklu korone će biti jednoglasan, uprkos pritiscima

Svet 18. mar 202115:095 komentara
Član tima SZO
Izvor: REUTERS/Aly Song/File Photo

Šef tima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Peter Ben Embarek, koji sa kineskim kolegama završava dugo očekivani izveštaj o poreklu koronavirusa, priznao je da bi njegovi autori mogli da se suoče sa "pritiscima", ali i izrazio uverenje da će svi članovi tima profesionalno i jednoglasno odobriti izveštaj.

Peter Ben Embarek, stručnjak za bezbednost hrane i bolesti koje sa životinja prelaze na ljude, rekao je da se tim nada da će izveštaj, koji ima oko 280 stranica, zajedno sa grafikonima, datumima i prilozima, biti objavljen sledeće nedelje, preneo je AP.

Ben Embarek, koji je predvodio desetočlani međunarodni tim stručnjaka koji je boravio u Kini u januaru i februaru, priznao je da je bilo političkih pritisaka u vezi pandemije koronavirusa sa svih strana.

„Ono što možemo da garantujemo je da će svi u timu biti jednoglasni u svojoj podršci izveštaju nakon što tekst bude završen“, rekao je on.

Ben Embarek je naveo da je u toku finalno sređivanje teksta izveštaja koji su pisali svi stručnjaci i da je puno vremena potrošeno na prevođenje sa kineskog na engleski jezik.

Kineski Global Tajms objavio je juče intervju sa Lijangom Vanijanom, šefom kineskog dela tima, koji je ukazao na političke pritiske koji su pokazali „ogromno nepoštovanje prema radu naših naučnika“

Lijang je rekao da su pojedini političari i svetski mediji politizovali naučno istraživanje porekla kovid-19, bez obzira na naučne činjenice, zbog lične koristi, „proizvoljno i pogrešno tumačeći naučna saznanja i izveštaje zajedničkog tima“.

On je istakao da su obe strane imale potpuno otvorenu saradnju tokom jednomesečnog istraživanja i da „rezultati zajedničke studije predstavljaju konsenzus kineskih i stranih stručnjaka“.

Tim tokom istraživanja u Kini nije otkrio slučajeve kovida-19 pre 8. decembra 2019, rekao je Lijang.

SZO ponovila poziv za nastavak vakcinacije AstraZenekom

SZO je ponovo pozvala na nastavak vakcinacije Astrazenekom nekoliko sati uoči izjašnjavanja Evropske agencije za lekove (EMA) o toj vakcini protiv koronavirusa.

Savetodavni komitet SZO za bezbednost vakcina trebalo bi da sutra objavi procene o vakcini Astrazeneka, dodaje ta zdravstvena organizacija UN.

astrazeneka
REUTERS/Dado Ruvic/Illustracija

Trenutno „dobrobiti vakcine Astrazeneka daleko premašuju rizike i treba nastaviti njenu upotrebu kako bi se spasili životi“, rekao je na konferenciji za novinare direktor evropskog ogranka organizacije UN Hans Kluge.

EMA treba da danas posle podne iznese procenu o vakcini Astrazeneka nakon što je više zemalja Evropske unije obustavilo njeno korišćenje zbog pojave krvnih ugrušaka kod osoba koje su primile tu vakcinu.

„Prijavljivanje potencijalnih neželjenih efekata je rutina u kampanjama vakcinacije. To ne mora nužno značiti da su ovi događaji povezani sa vakcinacijom“, rekao je Kluge, dok je SZO pozvala na nastavak vakcinacije Astrazenekom.

Kluge je rekao da se „za sada ne zna da li su neki ili svi slučajevi uzrokovani vakcinom ili drugim faktorima“.

„SZO procenjuje najnovije bezbednosne podatke, a nakon što to završi, objaviće rezultate“, dodao je on.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar