Studija: Samo veoma stari i bolesni umiru od kovida-19 ako su vakcinisani

Svet 20. okt 202113:379 komentara
Izvor: FILIPPO MONTEFORTE / AFP

Mala je verovatnoća da će osobe vakcinisane protiv kovida-19 umreti od te bolesti, osim ako nisu jako stare ili već teško bolesne pre zaraze, pokazuju najnoviji rezultati studije sprovedene u Italiji.

Studija nacionalnog Zdravstvenog instituta (ISS), u sklopu redovnog izveštaja ISS o preminulima od kovida-19, pokazuje da je prosečna starost onih koji su umrli uprkos tome što su se vakcinisali 85 godina. Dodaje se da su u proseku imali pet postojećih bolesti.

Prosečna starost umrlih koji se nisu vakcinisali bila je 78, uz već četiri postojeća stanja.

Među preminulima koji su bili vakcinisani najviše je bilo slučajeva srčanih problema, demencije i tumora.

Povezane vesti:

Analiza sprovedena od 1. februara do 5. oktobra ove godine proučavala je medicinsku dokumentaciju 671 nevakcinisane osobe koja je umrla od kovida-19 i 171 potpuno vakcinisane osobe.

U promatranom periodu u Italiji je bilo 38.096 kovid žrtava. Među njima je bilo 33.620 nevakcinisanih, 2.130 primilo je samo jednu dozu ili su se zarazili nedugo nakon inokulacije i pre stvaranja antitijela, a 1.440 ih je bilo potpuno vakcinisano.

Italija je u oktobru ostvarila cilj potpunog vakcinisanja 80 odsto stanovništva starijeg od 12 godina, prag koji je vlada označila kao značajan stepen bezbednosti od virusa.

Uprkos postizanju cilja, vlada je uvela obavezne kovid zdravstvene propusnice za sve radnike od 15. oktobra. Potez je izazvao proteste, povremeno i nasilne u nekoliko gradova, uključujući i glavni grad Rim.

Komentari

Vaš komentar