Sud EU: Mađarska prekršila zakon zabranom pomaganja migrantima i izbeglicama

Svet 16. nov 202116:10 4 komentara
Viktor Orban
REUTERS/Marton Monus

Najviši sud Evropske unije presudio je da je Mađarska prekršila zakon EU time što je kriminalizovala pomaganje migrantima i izbeglicama da podnesu zahtev za azil.

Ta odluka Evropskog suda pravde predstavlja novi pravni udar na mađarsku desničarsku vladu premijera Viktora Orbana.

Mađarska je podigla žilet žicu na granici sa Srbijom i Hrvatskom 2015. godine, kada je u EU ušlo više od milion ljudi, uglavnom bežeći od sukoba u Siriji.

Kako je dolazilo sve više ljudi, Orban je počeo da optužuje američkog milijardera Džordža Soroša, rođenog u Mađarskoj, i grupe povezane sa njim, da ohrabruju migrante da ulaze u EU.

Mađarska je 2018. godine usvojila takozvane „zaustavi Soroša“ zakone, prema kojima pomaganje migrantima i izbeglicama pri podnošenju zahteva za azil predstavlja krivično delo.

Evropski sud pravde je danas naveo da Mađarska nije ispunila obaveze koje ima kao članica EU, time što je „kriminalizovala poteze svake osobe koja pruža pomoć u vezi sa podnošenjem zahteva za azil na njenoj teritoriji“.

Sud sa sedištem u Luksemburgu naveo je da zakon ograničava „pravo pristupa podnosiocima zahteva za medjunarodnu zaštitu i pravo na komunikaciju sa tim licima“, kao i pravo samih migranata da konsultuju pravne savetnike.

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel pozdravila je presudu Evropskog suda pravde, navodeći da se njom „šalje nedvosmislena poruku da kampanja zastrašivanja koju vodi mađarska vlada neće biti tolerisana“.

„Sada je vreme da mađarska vlada primeni odluku Suda i da odmah povuče ovaj sramni zakon“, rekao je direktor madjarskog ogranka Amnesti internešenela Dejvid Vig.

Orban je žestok protivnik imigracije i svoju zemlju je često prikazivao kao bedem od migranata sa Bliskog istoka i Afrike i kao čuvara hrišćanstva u Evropi.

Zbog oštrog postupanja Madjarske prema migrantima i izbeglicama, vlada u Budimpešti se često sukobljavala sa mnogim partnerima u EU i Evropskom komisijom, koja nadgleda primenu evropskih pravila i propisa.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare