Sud produžio pritvor lideru opozicije pred izbore

Svet 15. apr 202413:31 1 komentar
REUTERS/Willy Kurniawan/Pool/File Photo/na slici Narendra Modi

Sud u Nju Delhiju je danas produžio pritvor opozicionom lideru Arvindu Kedživalu do 23. aprila što je udarac opoziciji kojoj je on potreban za kampanju pred opšte izbore koji počinju u petak, javlja Rojters.

Indijska agencija za borbu protiv finansijskog kriminala je 21. marta uhapsila Kedživala, načelnika regiona Nju Delhija i lider Partije običnog čoveka, članice opozicione koalicije INDIA koja je glavni rival vladajuće stranke Barata Džanata (BJP) premijera Narendre Modija, po optužbi da je njegova partija pre skoro dve godine primila milijardu rupija (11 miliona evra) mita od dobavljača alkohola.

Kedžival negira sve i tvrdi da je njegovo hapšenje protivzakonito i da je ceo slučaj „politička nameštaljka“. Njegova partija je takođe oštro negirala sve optužbe i saopštila da će Kedžrival ostati načelnik dok sud ne donese odluku.

Njegovo hapšenje u martu je izazvalo velike proteste u glavnom gradu Indije i u severnoj saveznoj državi Pendžab kojim upravlja njegova partija, a slučaj su komentarisale SAD i Nemačka.

Opozicioni lideri su kritikovali hapšenje Kedžrivala kao nedemokratsko i optužili BJP da koristi saveznu agenciju da ih podriva, ukazujući na niz hapšenja i istraga o korupciji isključivo protiv opozicionih ličnosti.

Iz BJP poriču da je opozicija meta napada i tvrde da pravosuđe ne deluje nezavisno.

Taj slučaj je ujedinio opoziciiju, ali istraživanja javnog mnjenja pokazuju da vladajuća BJP ipak ima jaku prednost i da će verovatno lako osvojiti istorijski treći mandat.

Parlamentarni izbori u Indiji biće u sedam faza i počinju u petak, 19. aprila i tajaće do 1. juna, a prvi rezultati se očekuju tri dana kasnije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare