Sud SAD odbacio tužbu protiv Bin Salmana za ubistvo Kašogija – ima imunitet

Svet 07. dec 202211:207 komentara
Izvor: Nicholas Kamm / AFP

Federalni sudija u Vašingtonu odbacio je tužbu verenice ubijenog novinara Džamala Kašogija protiv prestolonaslednika Saudijske Arabije Mohameda bin Salmana, navodeći da mu je predsednik SAD Džo Bajden dao imunitet, javlja Rojters.

Pročitajte još:

Sudija Džon Bejts rekao je da nije bio voljan da odbaci tužbu, ali nije imao izbora s obzirom na odluku Bajdenove administracije.

„Uprkos nelagodnosti suda, kako zbog okolnosti imenovanja Bin Salmana, tako i zbog verodostojnih navoda o njegovoj umešanosti u Kašogijevo ubistvo, SAD su obavestile sud da je on ima imunitet“, napisao je Bejts u presudi na 25 stranica.

Uzimajući u obzir poziciju princa koji je šef države, sudija napominje da je on na to mesto došao tek u septembru, kada je dekretom imenovan za premijera, ali da za vreme izvršenja krivičnog dela nije bio na toj poziciji.

Kašogija su u oktobru 2018. ubili i raskomadali saudijski agenti u saudijskom konzulatu u Istanbulu, operaciju za koju su američke obaveštajne službe verovale da je naredio princ Muhamed bin Salman, podseća Glas Amerike (VOA).

Princ je negirao da je naredio Kašogijevo ubistvo, ali je kasnije priznao da se ono dogodilo „pod njegovim nadzorom“.

Advokati američkog Ministarstva pravde naveli su u novembru da je Bajdenova administracija utvrdila da princ Muhamed, „kao aktuelni šef strane vlade, uživa imunitet pred američkim sudovima“.

Kašogijeva verenica Hatidže Čengiz rekla je tada da je „Džamal (Kašogi) danas ponovo umro“.

Kašogi je kritikovao politiku prestolonaslednika u kolumnama Vašington posta. Otišao je u saudijski konzulat u Istanbulu da pribavi papire za venčanje i odatle nikada nije izašao.

Komentari

Vaš komentar