Sud u Hagu izriče presudu Saljihu Mustafi za zločine nad Albancima 16. decembra

Svet 08. dec 202215:01 komentara
Saljih Mustafa
Sem van der Wal / ANP / AFP

Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će 16. decembra prvostepenu presudu oficiru nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Saljihu Mustafi, optuženom za zlodela nad Albancima na Kosovu 1999. godine.

Tužioci su, na kraju suđenja sredinom septembra, zatražili da sud Mustafu (50) proglasi krivim i osudi ga na zatvorsku kaznu od 35 godina.

Odbrana je, u završnoj reči, tražila da Mustafa bude oslobođen, tvrdeći da tužioci nisu dokazali njegovu krivicu.

Presuda Mustafi biće prva izrečena pripadniku OVK optuženom za ratne zločine pred sudom čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova. Sud je 2015. osnovala Skupština Kosova, pod međunarodnim pritiskom, a u sedištu u Hagu postao je operativan 2017. godine.

Mustafa je, prema optužnici, kao komandant jedinice BIA, odgovoran za teške i okrutne zločine nad šestoricom Albanaca u pritvoru OVK u selu Zlaš, nedaleko od Prištine, u aprilu 1999.

U četiri tačke, Mustafa je optužen za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo pritvorenika u Zlašu.

Te zločine, Mustafa i njemu potčinjeni pripadnici OVK počinili su, po tužiocima, nad albanskim civilim koje su neosnovano smatrali „špijunima“, „kolaborantima“ sa srpskim vlastima ili političkim protivnicima.

Petoricu pritvorenih su, sredinom aprila 1999., pustili na slobodu, a jedan pritvorenik je preminuo od posledica prebijanja i mučenja, koje je uključivalo elektrošokove, ubadanje noževima i nanošenje opekotina užarenim šipkama.

Bivši glavni tužilac Džek Smit podvukao je, u završnoj reči, da suđenje Mustafi pokazuje da je „lažan koncept potpuno čistog rata – da su srpske snage počinile sve zločine, a OVK nije počinila nijedan“.

Činjenica da su Mustafine žrtve bile Albanci „neugodna“ je za sve na Kosovu koji žele da ometaju rad haškog suda, formiranog „voljom naroda Kosova“ konstatovao je Smit.

Proces Mustafi počeo je 15. septembra prošle godine, kao prvo sudjenje pred kosovskim sudom u Hagu.

Suđenje je trajalo do 20. juna ove godine. Tužioci su izveli 14 svedoka, a u Mustafinu odbranu iskaz je dalo 15 svedoka.

U procesu je učestvovalo i osam žrtava, koje, po pravilima suda, imaju pravo na odštetu, ukoliko Mustafa bude proglašen krivim.

Koje fizičke i mentalne traume su žrtve pretrpele procenio je veštak koga je imenovalo raspravno veće.

Finansijski ekspert je, na osnovu te procene, sudijama podneo izveštaj o primerenoj odšteti koja bi mogla biti dodeljena žrtvama.

Presudu Mustafi će izreći raspravno veće kojim predsedava sudija Mapi Feld-Folja iz Holandije.

Članovi veća su sudije Roland Dekers, takođe iz Holandije i Žilber Biti iz Francuske, kao i rezervni sudija Vladimir Mikula iz Slovačke.