Sud u Tokiju doneo presudu u vezi sa zakonom o istopolnim zajednicama

Svet 30. nov 202219:054 komentara
Izvor: Pixabay/ Talpa

Ustav Japana se krši time što nema zakona kojim bi istopolnim parovima bilo dozvoljeno da se venčaju i formiraju porodicu, presudio je Okružni sud u Tokiju i ukazao da istopolni parovi treba da uživaju istu pravnu zaštitu kao heteroseksualni parovi u braku.

Sud je, ipak, odbio milion jena (7.215 dolara) kompenzaciju za nevolje proživljene zbog nedostatka pravne zaštite, koliko je na suđenju u Tokiju tražilo devet podnosilaca tužbe. Tvrde su da su bili nezakonito diskriminisani tako što su bili lišeni istih ekonomskih i pravnih pogodnosti koje heteroseksualni parovi imaju u braku.

Podrška rodnoj raznolikosti postepeno raste u Japanu, ali bez pravne zaštite. LGBT osobe se često suočavaju sa diskriminacijom u školi, na poslu i kod kuće, zbog čega mnogi kriju svoj rodni identitet. Japan je jedina država Grupe sedam koja zabranjuje istopolne brakove.

Vlada Tokija je ovog meseca počela da izdaje sertifikate istopolnim parovima, što im omogućava da se kao i heteroseksualni bračni parovi, prijave za javno stanovanje, da imaju pristup medicinskim podacima i koriste osiguranje.

Od 2015. godine više od 200 manjih gradova preduzelo je slične korake, ali oni nisu pravno obavezujući i još nisu isto što i brak.

AP ocenjuje da je današnja presuda ipak delimična pobeda LGBT parova.

Podnosioci tužbe i njihovi advokati pozdravili su presudu kao „prelomnu“ i pozvali vlasti da preduzmu korake za donošenje zakona.

Komentari

Vaš komentar